Gazze

İsrail Gazze'den çekildi

İsrail Gazze'den çıktı, şimdi sınırda 'savunma pozisyon'unda bekliyor. Gerideyse 400'den fazlası çocuk; 2 bine yakın ölü, 10 bin yaralı, 30 binden fazla da yıkılan ev, onlarca okul ve cami bıraktı.

İsrail’in Gazze’ye düzenldiği saldırılarda şu ana kadar 2 bine yakın kişi öldürüldü. [Fotoğraf: Reuters]

israil ordusu ateşkesin başlamasına kısa bir süre kala kara birliklerinin gazze'den çekileceğini duyurdu. orduya göre çekilme işlemi tamamlandı. ancak ordu, birliklerinin gazze sınırında 'savunma pozisyon'unda bekleyeceğini vurguladı.

israil, gazze'den çekilirken geride 2 bine yakın ölü, 10 bine yakın yaralı ve enkaza dönmüş kentler bıraktı. israil saldırılarında gazze'de bulunan 30 bin 960 evin yanı sıra çok sayıda hastane, cami ve okul yıkıldı.

saldırıların başlamasından bu yana gazze'de 13 hastane, 175 okul ve 162 cami hedef alındı. vurulan camilerden 72'si tamamen yıkıldı.

kapsamlı ateşkes için kahire'ye davet

israil'in açıklaması mısır'da yürütülen ateşkes görüşmeleri sonrası üzerinde uzlaşılan 72 saatlik ateşkes kararının ardından geldi. hamas ve israil'in kabul ettiği ateşkes sonrası mısır, tarafları kapsamlı ateşkes görüşmeleri için kahire'ye davet etti.

mısır dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “umuyoruz ki bu önerimiz kalıcı bir ateşkeske varılmasını sağlayacaktır ve barışın sağlanmasına katkı sağlayacaktır” ifadeleri yer aldı.

ilk olarak israil ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurdu. daha sonra mısır yönetimi israil'in yanı sıra filistin delegasyonunun da öneriyi kabul ettiğini açıkladı. 

bir süre sonra hamas sözcüsü sami ebu zuhri, 72 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiklerini ve ateşkesin başarılı olması durumunda hamas'ın üst düzey temsilcilerinin kalıcı ateşkes görüşmeleri için en kısa sürede kahire'ye gideceklerini belirtti.

hamas'ın siyasi büro üyesi musa ebu merzuk ise, mısır'ın önerdiği ateşkes anlaşmasının israil'in gazze'den çekilmesini içerdiğini belirtti.

ebu merzuk sosyal paylaşım ağı twitter hesabından yaptığı açıklamada, "sabah saat 08.00 itibarıyla ateşkes olacak ve zalim israil ordusu gazze'den çekilecek" dedi.

ateşkes öncesi saldırılar devam etti

israil ateşkesin başlamasına kadar gazze'ye saldırılarına devam etti.

gazze'den israil'e atılan roketler de ateşkes başlayana kadar sürdü. izzettin kassam tugayları, israil'in aşdot, bir seba, kiryat melahi'ye roketler fırlattı.

gazze'de şu saatlerde sessizlik hâkim. israil uçakları bombalama yapmadan gazze üzerinde uçuşlarını sürdürüyor. 

'bilinen tüm tüneller imha edildi'

pazartesi günü akşam saatlerinde israil ordusu gazze şeridi'ndeki 'bilinen tüm tünelleri' imha ettiğini iddia etmiş, ancak 'bölgede tamamlanması gereken çok daha fazla görev' olduğunu duyurmuştu.

afp haber ajansının verdiği bilgiye göre açıklamayı israil ordusunun sözcüsü moti almoz israil'in kanal 2 televizyonuna yaptı.

almoz, "gazze'de daha önce tespit ettiğimiz tüm tünelleri imha ettik ancak bölgede tamamlanması gereken çok daha fazla görev var" ifadelerini kullandı.

israil başbakanı binyamin netanyahu, hafta sonu yaptığı açıklamada ordunun gazze'deki tünelleri imha ettikten sonra da 'gerektiği takdirde' saldırıları sürdürebileceğini açıklamıştı.

abd: kuvvetle destekliyoruz

abd yönetimi, israil ve hamas'ın kabul ettiği mısır'ın 72 saatlik ateşkes önerisini kuvvetle desteklediğini belirterek, her iki tarafı ateşkese saygı göstermeye çağırdı.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki yazılı açıklamasında "72 saatlik ateşkesi öngören son öneriyi kuvvetle destekliyoruz ve her iki tarafı buna tümüyle saygı göstermeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

psaki, abd'nin, israil'e karşı roket ve tünel saldırılarının son bulması ve gazze halkının acılarına son verilmesi noktasındaki ısrarında kararlı olduğunu vurguladı.

sözcü psaki, "bunlar dışişleri bakanı kerry, bm genel sekreteri ban ki-moon ve tüm uluslararası ortaklarımızın son birkaç haftadır üzerinde çalışmakta olduğu neticeler ve ateşkesin bu hedeflerin başarılmasına yardımcı olacağını derinden umuyoruz" dedi.

mısır hükümetini ve filistin devlet başkanı mahmud abbas'ı kutladıklarını kaydeden psaki, sadece şiddete son veren değil, aynı zamanda uzun vadede kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm üzerinden temel meseleleri ele alan ileriye dönük bir yolun bulunması için uluslararası ortaklarıyla çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

mısır'ın arabuluculuk görüşmeleri

mısır’ın şu ana kadar arabuluculuk ettiği tüm ateşkes girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

israil, gazze'nin güneyindeki refah kentini dışarıda tutarak ilan ettiği tek taraflı ateşkes başladıktan sonra gazze'nin batısındaki şati mülteci kampı'nda bulunan bir evi vurdu. saldırıda bir çocuk öldü, 30 kişi yaralandı.

israil ordusu gazze şeridi'ndeki 'bilinen tüm tünelleri' imha ettiğini iddia etti. ancak 'bölgede tamamlanması gereken çok daha fazla görev' olduğunu duyurdu.

kaynak: al jazeera, aa, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;