İsrail

İsrail Golan’daki Esed güçlerini vurdu

İsrail ordusuna ait bir savaş uçağı, Suriye'nin Golan Tepesinde Esed güçlerinin denetiminde olan üç noktayı bombaladı. İsrail 18 Ocak'ta Suriye topraklarındaki Hizbullah hedeflerini vurmuş, aralarında üst düzey komutanların da olduğu altı Hizbullah üyesini öldürmüştü.

Konular: Ortadoğu, Suriye
İsrail savaş uçağı Golan Tepesindeki Esed güçlerine ait 3 hedefi vurdu. [Fotoğraf-AP]

bölgedeki yerel aktivistler, bazı roketlerin golan tepesinde israil tarafına düşmesinin ardından bir israil savaş uçağının suriye'nin golan tepesindeki kuneytra kenti yakınlarında bulunan 90. birlik ile birlikte üç noktaya saldırdığını kaydetti.

israil savaş uçaklarının 90. birlik yakınlarında yer alan topçu birliğine saldırdığını ifade eden aktivistler, "golan'da israil tarafına düşen roketlerin ardından yoğun siren sesleri yükseldi, ardından bir israil uçağı rejim güçlerinin bulunduğu üç noktayı bombaladı" dedi.

hedef hizbullah

israil 18 ocak pazar günü suriye topraklarındaki hizbullah hedeflerine düzenlediği saldırıda, aralarında üst düzey komutanların da olduğu altı hizbullah üyesini öldürmüştü. eski askeri kanat lideri imad mugniye'nin oğlu cihad mugniye de ölenler arasındaydı. cihad mugniye, babası imad mugniye'nin bir suikastle 2008 yılında şam'da öldürülmesi sonrası bizzat hizbullah lideri hasan nasrallah ve iran'ın kudüs gücü komutanı kasım süleymani'nin koruması altındaydı.

saldırıda öldürülen bir başka isim ise iran devrim muhafızları'na bağlı kudüs gücü'nde görevli bir saha komutanı olan huşeng allahdadi olmuştu. allahdadi, kudüs gücü komutanı kasım süleymani'nin yakın silah arkadaşlarındandı.

resmen işgal bölgesi 

golan bölgesi bm tarafından da resmen işgal altındaki topraklar olarak kabul ediliyor çünkü bm israil'in resmi sınırlarını 1967 öncesi sınırlar olarak tanıyor. ancak israil hem güvenlik nedeniyle hem de kısıtlı su kaynakları olan bir ülke olarak, ülkede tüketilen suyun dörtte birini golan bölgesinden karşıladığı için burayı pazarlık konusu etmeye yanaşmıyor.

öte yandan muhaliflerin bu bölgede güçlenmesi üzerine hizbullah da, burada muhalifleri dengelemek için bölgedeki askeri varlığını ve operasyonel gücünü arttırmaya çalışıyor.

muhaliflerin suriye'nin kuzeyinde gerilerken güneydeki kuneytra bölgesinde ilerleme kaydetmeleri ise, 2014 yılı boyunca asıl lojistik desteği bu bölge ile sınırı olan ürdün üzerinden almalarından kaynaklanıyor.

biri ankara diğeri ise ürdün'ün başkenti amman'da olmak üzere suriye muhalefeti için kurulan iki ortak operasyon merkezi var. amman'daki operasyon merkezinde abd ve suudi arabistan etkin. ürdün ise daha çok istihbarat desteği verme görevini yürütüyor. son bir yılda muhalifler kuzeyde gerilerken, güneyde abd ve suudi arabistan tarafından güçlendirildiler.

israil ise güneydeki muhaliflerin güçlenmesinden kaygılı. ancak abd ve suudi arabistan, her iki cephede de muhaliflerin gerilemesinin suriye'de iran ve rusya'ya karşı kendi konumunu zayıflatacağından endişe ediyor. bu yüzden de muhaliflere "kontrollü" yardıma devam ediyorlar.

israil'in suriye'ye önceki saldırıları

7 aralık 2014 - israil savaş uçakları şam havaalanı yakınlarındaki bir noktayı ve şam kırsalındaki iki bölgeyi bombaladı. 

22 haziran 2014 - israil ordusu suriye'nin sınırı ihlal ederek israilli bir genci öldürdüğü gerekçesiyle suriye topraklarındaki bazı askeri hedefleri bombaladı. londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre en az 10 suriye askeri öldü. 

1 kasım 2013 - israil, rus yapımı füzeleri imha amacıyla kuzeydeki lazkiye'de bir askeri üsse saldırdı. 

4 mayıs 2013 - israil savaş uçakları şam ve çevresindeki bazı noktaları vurdu. suriye resmi haber ajansı sana olayda ölen ve yaralanlar olduğunu duyurdu. hedefin lübnan'daki hizbullah güçlerine gönderilmesi planlanan iran yapımı güdümlü füzeler olduğu tahmin ediliyor.

31 ocak 2013 - şam'ın kuzey batısındaki bir araştırma merkezi hedef alındı, 2 kişi öldü. israil savaş uçakları aynı gün suriye-lübnan sınırındaki bir hedefi bombaladı.

4 ocak 2013 - israil savaş uçakları lübnan'a geçmeye hazırlanan ve gelişmiş silahlar taşıyan bir konvoyu hedef aldı. israil yetkilileri konvoyun kimyasal silah ve lübnan hizbullah'ına teslim edilmek üzere rus yapımı karadan havaya füze sistemleri taşıdığından şüphelendiklerini açıkladı. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;