Haber

İsrail Hamas karargahını vurdu

Gazze'ye yönelik saldırılarını arttıran İsrail savaş uçakları, son olarak kentteki hükümet ve güvenlik binalarını hedef aldı.

Haberin Öne Çıkanları

Sekiz Filistinli daha öldü

Toplam ölü sayısı 43

Tel Aviv'e saldırı

İsrail'in Gazze'de dört gündür sürdürdüğü saldırılarda şu ana kadar 40 Filistinli öldü. [Reuters]

gazze’ye yönelik operasyonlarını arttıran israil ordusu, hamas’ın kentteki karargahı ile hükümet binalarını hedef aldı. karargah, israil uçaklarınca imha edildi.

hamas'tan yapılan açıklamada, güvenlik binalarının boş olması nedeniyle saldırılarda ölü ya da yaralı olmadığı duyuruldu. 

israil savaş uçaklarının gazze'nin elektrik şebekesini hedef alan saldırıları sonucu ise kentte 400 bin kişi elektriksiz kaldı. 

sağlık yetkilileri cumartesi günü yapılan hava saldırılarında en az sekiz filistinlinin öldüğünü duyurdu. filistinli güvenlik kaynakları ölenlerden üçünün hamas üyesi olduğunu belirtti. 

böylece israil'in çarşamba gününden bu yana gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarında hayatını kaybeden filistinlilerin sayısı 40'a çıktı. israil'in saldırıları sonucu 345 kişi de yaralandı.

gazze'de son 24 saatte 200'e yakın hedef bombalanırken, filistinli grupların roket saldırıları da yoğunlaştı.

israil ordusu ise cumartesi günü dört askerin gazze'den düzenlenen roket saldırıları sonucu yaralandığını açıkladı.

dört gündür hamas'ın roket saldırılarında ise üç israilli ölürken, aralarında 10 askerin bulunduğu 18 kişi de yaralandı.

tel aviv'e roket

öte yandan hamas'ın silahlı kanadı izzeddin kassam tugayları, cumartesi günü israil'in tel aviv kentine fajr-5 tipi uzun menzilli bir roket fırlattığını duyurdu.

israil ordusu ise roket saldırısının füze savunma sistemi 'demir kubbe'nin devreye girmesiyle durdurulduğunu açıkladı.

filistinli gruplar böylece çarşamba gününden bu yana israil'in ticari merkezi olan tel aviv'e üçüncü kez roket saldırısı düzenlemiş oldu.

75 bin yedek askeri göreve çağırıp çok sayıda asker, tank ve silahlı aracı gazze sınırına yığan israil, son gelişmeler sonrası bir kara harekatına da başlayabilir.

bölgede çatışmalar, israil ordusunun çarşamba günü gazze’ye gerçekleştirdiği hava saldırısında hamas'ın askeri kanadının lideri ahmed caberi’nin yaşamını yitirmesiyle şiddetlenmişti.

tunuslu bakan gazze'de

bu arada tunus dışişleri bakanı refik abdülselam cumartesi sabahı gazze'ye gitti. 

abdulselam, gazze şifa hastanesi’nde yaralıları ziyaret ettikten sonra, binanın önünde gazetecilere bir açıklama yaptı. 

gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılmasını isteyen abdülselam, israil’in gazze’de bir tunus okulunu vurduğunu, güvenlik problemi nedeniyle okulu ziyaret edemediğini ifade etti

israil'in bu hareketle tunus’a mesaj göndermek istediğini belirten abdülselam,  “ancak bu saldırıyı kınıyorum ve filistinli kardeşlerimle beraber olduğumu birkez daha duyuruyorum” dedi.

'hesabı sorulacak'

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan ise cumartesi günü mısır'daki kahire üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, gazze'deki saldırıları nedeniyle israil'i eleştirdi. erdoğan, "herkes bilsin ki, er ya da geç gazze'de katledilen o masum yavrucukların hesabı mutlaka sorulacaktır" dedi.

erdoğan, mısır gezisi öncesi yaptığı açıklamada ise abd’nin garanti vermesi durumunda hamas’ın roket saldırılarını durdurmaya hazır olduğunu söylemişti. 

obama-mursi görüşmesi

diğer yandan abd başkanı barack obama da mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi ile yaptığı telefon görüşmesinde, gazze'deki gelişmeleri ele aldı.

beyaz saray'dan yapılan açıklamaya göre, obama görüşmede, mısır'ın, gerginliğin azaltılmasına yönelik çabalarını takdir etti ve bu çabaların başarılı olacağı yönündeki umudunu dile getirdi.

obama, israilli ve filistinlilerin can kayıplarından duyduğu üzüntüyü ifade ederken, istikrarın yeniden tesisi ve daha fazla can kaybının önlenmesi için durumun mümkün olduğu kadar hızlı şekilde çözüme kavuşturulmasının öneminin altını çizdi.

görüşmede iki lider, gelecek günlerde yakın temas halinde kalmayı sürdürmede mutabık kaldı.

mursi, cuma günü yaptığı açıklamada, israil'in hava operasyonlarını sert bir dille eleştirmiş ve yaşananların 'insanlığa karşı açık saldırganlık' olduğunu belirtmişti.

obama ayrıca, israil başbakanı binyamin netanyahu ile de bir telefon görüşmesi yaparak, abd’nin ‘israil’in kendini savunma hakkına’ verdiği desteği yineledi.

beyrut'ta protesto gösterisi

lübnan'da ise israil'in gazze saldırılarını protesto eden binlerce eylemci sokağa döküldü. 

eylemciler bm’nin beyrut'taki binasının önünde toplandı. aralarında hizbullah yanlıların da olduğu grup bm ve uluslararası örgütlere israil'in saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;