İran: Batı'nın korktuğu güç

İsrail: İran'la anlaşma tarihi hata

Tahran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerden taraflar memnun ayrılırken, İsrail ise dünyanın artık daha tehlikeli bir yer olduğunu savundu.

Konular: Ortadoğu, İsrail, İran
Netanyahu, varılan anlaşmanın İsrail'i bağlamadığını belirterek kendilerini İran'a karşı koruyacaklarını söyledi. [Reuters]
israil başbakanı binyamin netanyahu, bm güvenlik konseyi’nin beş daimi üyesi ve almanya’nın iran’la vardığı nükleer anlaşmanın ‘tarihi bir hata’ olduğunu söyledi. 
 
israil kabinesinin basına açık bölümünde konuşan netanyahu, “bugün dünya artık çok daha tehlikeli bir yer oldu. çünkü dünyanın en tehlikeli rejimi, dünyanın en tehlikeli silahını elde etme yolunda önemli bir adım attı” dedi.
 
cenevre’de varılan uzlaşmanın israil'in bağlamayacağını belirten netanyahu, bunun ‘tarihi bir anlaşma’ değil ‘tarihi bir hata’ olduğunu belirtti. 
 
daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen netanyahu burada yaptığı konuşmada, abd başkanı barack obama'nın varılan anlaşmayla iligi yaptığı "bu daha ilk adım" değerlendirmesine atıfla, "bu ilk adım, son adım olabilir" ifadesine kullandı.
 
iran'la anlaşma yapanların israil'in müttefikleri olduğunu söyleyen netanyahu, "ancak müttefiklerimiz hata yaptığında, israil'in endişelerini dile getirmek de benim görevim" dedi.
 
abd dışişleri bakanı john kerry iran’la başarıya ulaşan müzakereler sonucunda israil’in ve bölgedeki diğer müttefiklerinin artık daha da güvende olduğunu söylemişti. 
 
israil basınında yer alan haberlere göre abd başkanı barack obama önümüzdeki saatlerde netanyahu’yu arayarak, israil’in endişelerini gidermeye çalışacak. 
israil, uzun süredir iran’ın nükleer faaliyetlerine karşı bölgede en fazla sesini yükselten ülke. 
 
israil hükümeti, özellikle 2013 yılı içerisinde iran’a ortak bir askeri operasyon düzenlenmesi için washington’u ikna etmeye çalışmıştı.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;