İsrail - Filistin sorunu

İsrail Kudüs'te iki Filistinli'yi öldürdü

Kudüs’te iki Filistinli, "bıçaklı saldırı yaptıkları ya da yapmak üzere oldukları" iddiasıyla İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail’in Filistinlilere 'infaz politikası' uyguladığını belirtip, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.

İsrail askerlerinin, 'bıçaklı eylem yapmak üzere olduğu' gerekçesiyle Kudüs'te öldürdüğü bir Filistinli genç. [Fotoğraf: AFP-Getty]

israil polisi batı kudüs’te israilli bir kadını bıçakladığı iddiasıyla bir filistinli genci silahla vurarak öldürdü. yine kudüs’te bab amud bölgesinde görgü tanıkların ifadelerine göre israilli askerler 'dur' ihtarına uymayan' bir filistinli'yi de silahla vurarak öldürdü. batı şeria’nın beyt lahim kentinde filistinlilerle israil güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. iki gün önce benzer çatışmalarda bir filistinli'nin hayatını kaybetmesinden sonra kentte çarşamba günü büyük bir grev eylemi düzenlenmişti.

filistin sağlık bakanlığı’nın verdiği rakamlara göre, son şiddet olaylarında aralarında 7 çocuk ve 1 kadının olduğu 32 filistinli hayatını kaybederken 7 israilli öldü.

abbas’tan israil uygulamalarına kınama

filistin yönetimi başkanı mahmud abbas, israil’in filistinlilere yönelik uyguladığı ‘infaz politikasıyla’ ilgili uluslararası ceza mahkemesi’ne bir dosya ileteceklerini açıkladı. ilk kez bir konuşmada israil’le barış müzakerelerden bahsetmeyen abbas, filistinlilerin 'meşru nefsi müdafaaya devam edeceklerini' ifade etti.

protesto çağrısı

filistinli direniş hareketleri yarın cuma namazından sonra halkı protestolara katılmaya çağırdı. hamas, filistinlileri batı şeria kentlerinde cuma günü düzenlenecek protesto eylemlerine destek vermesi için bir duyuruda bulundu. islami cihat hareketi ise israil güvenlik güçlerine karşı direnişin artırılması ve ulusal birliği vurgulamak için tüm eylemlerde sadece filistin bayrağının kullanılması talimatını verdi.

filistin halk kurtuluş cephesi ise filistin yönetimi’ni halkın ayaklanmasını durdurması için yapılan baskıları reddetmeye çağırdı. halka ise ‘direnişi artırın’ mesajını verdi.

israil güvenlik güçlerinin ve yahudilerin filistinliler için kutsal mescid-i aksa'ya yönelik saldırı ve ihlalleri nedeniyle son dönemde kudüs ve batı şeria'da gerginlik arttı. filistinliler israillilere yönelik saldırılarını artırırken israil, çatışma kurallarını değiştirerek askerlerinin filistinlileri silahla vurmasını kolaylaştırdı. 

israil’de silah sahibi olmak kolaylaştırıldı

israillilere yönelik bıçaklı ve silahlı eylemlerin artmasıyla israil iç güvenlik bakanı gilad erdan silah ruhsatlarının alımını kolaylaştırma kararını aldı.

[[Fotoğraf: EPA]]

israil polis sözcüsü luba samri, ‘mevcut güvenlik durumunun ışığında iç güvenlik bakanı, silah ruhsatlarının alımını kolaylaştıran yasayı onayladı. vatandaşların silah kullanma becerisini geliştirmek terörle mücadele gücümüzü ikiye katlar. bundan dolayı özellikle bu süreçte bakan erdan silah edinmek konusunda mevcut kısıtlamaları azaltmaya karar verdi’ ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;