İsrail

İsrail sandık başında

Ekonomik sorunlarla mücadele eden İsrail'de erken seçim için oy verme işlemi başladı. Halkın çoğunluğu bu kez Filistin sorunu kaygısıyla değil, partilerin ekonomik programlarına bakarak tercih yapacak. Ancak önemli olan koalisyonu kimin kurabileceği.

Konular: İsrail, Ortadoğu

israil’de erken genel seçimlere 12’si hali hazırda israil parlamentosu knesset’te temsil edilen 25 parti katılıyor. partilerden bir kısmı ittifak yaparak ortak listeyle yarışacak. sağ, sol, radikal milliyetçi ve dindar partiler ile arap partileri, yüzde üç buçukluk barajı geçerek sandalye almaya çalışacak.

anketlere göre en fazla oyu alan israil başbakanı netanyahu'nun rakibi siyonist birlik partisi alıyor ama sandalye sayısı tahminlere göre 24. oysa hükümet kurmak için 120 sandalyeli knesset’te 61 sandalyeye ihtiyaç var. israil’deki düşük seçim barajı ve yarışan partilerin çokluğu sebebiyle hükümetler genellikle koalisyonlar oluyor. 

son on beş yıldır radikal görüşlerin arttığı ve barış yanlılarının azaldığı israil’de halk filistinlilere karşı sert tutum takınan sağ partilere oy veriyor. ancak ekonomik koşulların kötüye gittiği bu dönemde, israillilerin ekonomik kaygılarının ağır basması bekleniyor. anketlere göre işçi partisi ile israil eski dışişleri bakanlarından tzipi livni'nin liderliğini yaptığı hatunah'ın ittifakı olan siyanist birlik partisi birinci parti olarak çıkacak ancak 61 sandalyeli koalisyonu kurması zor görünüyor.

anket sonuçlarına göre birinci parti solda olarak nitelendirilen siyonist birlik olsa da, sağ ve radikal sağ partilerin toplamda aldığı oy, seçimlere giren sol partilerin tamamının aldığı oyu geçecek. ikinci parti olması beklenen netanyahu önderliğindeki likud’un koalisyon kurması daha kolay olacak.

güçlü bir muhalefet olmak için ilk kez birleştiğini açıklayan arap partileri ise, beklendiği gibi yüzde ona yakın oy alması durumunda kritik bir pozisyonda olacak. sol partilerle koalisyona gitmeyi kabul ederse arap partileri, bu seçimde belirleyici olabilir.


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;