İsrail - Filistin sorunu

İsrail yerleşim yerlerinin nüfusu artıyor

Batı Şeria’daki Yerleşimciler Meclisi Dış İlişkiler Sorumlusu Dani Dayan, Batı Şeria’daki İsrail yerleşim yerlerinin nüfusunun 2014 yılında İsrail'in diğer bölgelerinden gelen göçlerle 15 bin arttığını söyledi.

İsrail, uluslararası bütün çağrılara rağmen yeni yerleşim yerleri kurmaya devam ediyor. [Fotoğraf: Al Jazeera / Arşiv]

dani dayan israil 7. kanalı'na yaptığı açıklamada, içişleri bakanlığı verilerine göre batı şeria’da 400 bine yakın yerleşimci olduğunu ve buradaki yerleşim yerleri konusunda geri adım atılamayacağını belirtti. bu sayıya kudüs’teki yerleşim bölgelerinde yaşayan ve toplam nüfusu 200 bini aşanlar dahil değil. 

dayan, "uluslararası camia burada bir filistin devleti kurulamayacağını biliyor" ifadelerini kullandı.

israillilerin yerleşim yerlerini tercih etmelerinin ana nedeni, buralarda konut fiyatlarının düşük olması ve oturanlara sağlanan ekstra avantajlar. israil’e sonradan göç edenlerin çoğu yerleşim yerlerinde oturmayı tercih ediyor.

israil kınamalara rağmen ısrarlı

filistin yönetimi’nin uluslararası topluma ‘1967 sınırlarını öngören topraklarda (batı şeria, doğu kudüs ve gazze) ve başkenti doğu kudüs olan filistin devleti'nin tanınması’ kararını kabul ettirmeye çalışırken, israil kudüs’ün ‘yahudi ulusal devletinin bölünmez başkenti’ olarak tanınmasında ısrarlı.

DOSYA: İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU

israil, abd’nin yerleşim faaliyetlerinin israil-filistin sorununda gerilimi yükselteceğine dair uyarılarına rağmen yerleşim faaliyetlerini hızla devam ettiriyor.

abd’nin israil’in yerleşimleri genişletme faaliyetleriyle ilişkin eleştiri ve uyarıları, dışişleri bakanı john kerry’nin girişimiyle başlayan filistin-israil barış müzakerelerinin nisan ayında çıkmaza ulaşması sonucunda artmıştı.

avrupa ülkelerinde başlayan filistin’i devlet olarak tanıma dalgasının yanı sıra almanya, ispanya ve yunanistan’da israil’in ‘gayrimeşru yerleşimlerinde üretilen ürünlere' boykot girişimleri oldu. avrupa parlamentosu'ndaki sol hareketlerin temsilcileri de israil’e boykot uygulama çağrısında bulundu.

israil, 1967'deki 'altı gün savaşı'ndan bu yana devlet politikasının bir parçası olarak filistin topraklarına yahudi vatandaşlarını yerleştiriyor.

bm genel kurulu’nun 29 kasım 1947’de filistin topraklarının yahudiler ve araplar arasında bölünmesine yönelik planı ve ardından 1948’de israil devletinin bağımsızlığını ilan etmesi sonrasında, israil ve komşu arap ülkeleri arasında kanlı çatışmalar başladı.

israil toprakları iki katına çıktı

bu çatışmaların en şiddetlilerinden biri ortadoğu haritasını da büyük ölçüde değiştiren 1967’deki ‘altı gün savaşı’ oldu. komşuları mısır, suriye ve ürdün ile savaşan israil’in toprakları çatışmalar sonucunda yaklaşık iki katına çıktı.

israil savaş sonucunda, mısır’dan sina yarımadası ve gazze şeridi’ni, suriye’den de golan tepeleri'ni alırken, batı şeria ve doğu kudüs’ü de işgal etti.

yerleşimcilerin durumu, altı gün savaşı’nın ardından ortadoğu’nun en önemli siyasi problemlerinden biri haline dönüştü. savaştan önce de bölgede bazı küçük yerleşimler bulunsa da, işgalin ardından israil ele geçirdiği topraklara yerleşimcilerin yığılmasını bir devlet politikası haline getirdi.

savaş sonrasında işgal edilen toprakları ‘bazı düzenlemeler’ sonrasında geri verme niyetinde olduğunu açıklayan israil, buna rağmen yerleşimci planını büyük bir hızla hayata geçirdi.

israil yönetimi işgal ettiği toprakları fiilen yahudi toprağı haline getirmek amacıyla yüz binlerce yahudi vatandaşını sistematik bir şekilde söz konusu bölgelere yerleştirdi. ilk adım savaşın hemen ardından batı şeria’da beytüllahim kenti civarında kfar etzion yerleşim biriminin yeniden inşa edilmesiyle atıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;