İsrail

İsrail’de kesin sonuç açıklandı

Genel seçim resmi sonuçlarına göre Netanyahu’nun partisi Likud 30, ikinci olan merkez sol Siyonist Birlik 24, Birleşik Arap Koalisyonu 13 sandalye kazandı.

Konular: Ortadoğu
Netanyahu, "ABD, İsrail'in "en büyük dostudur" dedi. [Fotoğraf: AFP]

israil merkezi seçim komisyonu tarafından açıklanan sonuçlara göre, 120 sandalyeli parlamentoda, sağ partiler 67 sandalye kazandı.

geriye kalan 53 sandalye de, merkez, sol ve arap partileri arasında paylaşıldı.

mevcut tabloda, sağcı likud’un lideri netanyahu'nun en az 61 sandalye gerektiren koalisyon hükümetini kurması çok zor görünmüyor.

ekonomi politikası siyonist birlik'e benzeyen ve iki tarafla da koalisyona gitme ihtimali bulunduğu için kritik önemdeki kulanu'nun lideri mahlon ise gece yarısı kesin sonuçlar açıklandıktan sonra bir sonraki adımına karar vereceğini açıklamıştı.

birlik hükümeti ihtimali

israil basınında seçimde önce sıkça tartışılan konulardan biri de likud ile sol siyonist birlik partisi'nin bir 'ulusal birlik hükümeti' kurulması ihtimaliydi.

ancak sonuçlara göre ortaya çıkan tablo sağ koalisyonun kurulması ihtimalini güçlendirdiği için ulusal birlik seçeneği şimdilik ikinci planda kalmış gibi görünüyor.

göz önünde bulundurulması gereken önemli bir nokta da; israil'de erken seçime gidilmesinin sebebi, netanyahu'nun koalisyondaki diğer sağ partilerle anlaşmazlık yaşamasıydı. bu durumun koalisyon hesaplarına nasıl yansıyacağı henüz belirsiz.

obama'dan tebrikten önce eleştiri

abd başkanı barack obama, kendisinin onayını almadan abd kongresi'nde konuşma yapıp, seçim kampanyasını amerika'ya taşıyan israil başbakanı binyamin netanyahu'yla seçim sonrası da aralarının düzelmeyeceğinin işaretlerini verdi. obama ile birlikte cleveland'a giderken air force one uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan earnest, obama’nın tebrik için henüz israil başbakanı binyamin netanyahu’yu aramadığını ama önümüzdeki günlerde aramasını beklediklerini söyledi. earnest, önceki seçimlerde de obama’nın, netanyahu’yu, israil cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından aramadığını hatırlattı.

earnest, likud lideri netanyahu'nun seçimden önce yaptığı açıklamalarda israil araplarına yönelik söylemleri için de eleştirilerde bulundu. earnest israil'de nüfusun yüzde 20'sini teşkil eden arap vatandaşlara atfen  "abd ve obama yönetimi, israil vatandaşı arapların marjinelleştirilmesi arayışlarını içeren ayrılıkçı söylemlerden derin kaygı duymaktadır. bu, demokrasi için önemli olan ve abd ve israil’i birbirine bağlayan ideallerin ve değerlerin altını kazımaktadır. nüfusun bir kesimini marjinalleştirmeye yönelik bu tür söylemler derin kaygı verici ve bölücü” ifadelerini kullandı.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;