İsrail - Filistin sorunu

İsrail'den Filistinli bakana engel

İsrail yönetimi, Filistin Çalışma ve Yerleştime Bakanı Mufid Hasayine'nin Gazze Şeridi'nden Batı Şeria'ya geçmesine izin vermedi. İsrail savaş gemileri ise Gazzeli balıkçılara saldırarak 5 kişiyi gözaltına aldı.

Konular: Filistin, Ortadoğu
Ateşkesin ardından Gazze'de Filistinli balıkçılara uygulanan deniz ablukası 3 milden 6 mile çıkarılmıştı. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

filistin çalışma ve yerleştime bakanı hasayine, yaptığı yazılı açıklamada, ürdünlü mevkidaşı sami helse ile görüşmek ve 5. uluslararası enerji konferansı'na katılmak için gazze şeridi'nden ayrılarak, batı şeria'ya gitmesine israil'in izin vermediğini belirtti.

hasayine açıklamasında, "israil işgal yönetimi hâlâ gazze'deki bakanların batı şeria'daki bakanlık merkezlerine hareketini engellemeyi sürdürüyor" ifadesini kullandı.

filistin mühendisler sendikası'nın salı ve çarşamba günleri ramallah'ta düzenlenecek 5. uluslararası enerji konferansı'na katılması için kendisini davet ettiğini ifade eden hasayine, gazze şeridi'nden ayrılmasının engellenmesi ve söz konusu konferansa katılmamasından dolayı israil’i kınadı.

konuya ilişkin israil yönetiminden henüz bir açıklama yapılmadı.

israil balıkçı tekneye saldırdı

israil deniz kuvvetlerine ait savaş gemileri ise gazze açıklarında balıkçılık yapan bir tekneye ağır silahlarla saldırdı. saldırıda hedef alınan tekne battı, gazzeli beş balıkçı gözaltına alındı.

gazze’de filistinli balıkçılar sendikası başkanı nizar ayyaş, “israil deniz kuvvetlerine ait yedi savaş teknesi, ağır otomatik silahlar ile bomba kullanarak beş balıkçıyı taşıyan tekneye saldırdı” dedi.

anadolu ajansı’na konuşan ayyaş, teknenin saldırıda zarar görmesinden dolayı dakikalar sonra battığını, denize atlayan balıkçıların yaralanmadığını ancak gözaltına alındığını dile getirdi.

bu saldırıya ilişkin israil’den henüz resmi açıklama yapılmadı.

kahire’de 26 ağustos’ta varılan ateşkes anlaşması öncesi israil, gazzeli balıkçılar için avlanma menzilini 3 mil olarak belirlemişti. anlaşmanın ardından ise menzil 6 mile çıkarılmıştı.

filistin ile israil arasında 1993'te imzalanan oslo anlaşması, filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor.

ancak daha sonra mesafeyi keyfî şekilde kısaltan israil, bu çerçevede zaman zaman filistinli teknelere ateş açıyor ve balıkçıları gözaltına alıyor.

mısır dışişleri bakanlığı kalıcı ateşkes anlaşmasının ‘gazze ile israil arasındaki sınır kapılarının açılması, insani yardımların ve inşaat malzemelerinin gazze'ye geçişine izin verilmesi, denizde avlanma alanının 6 mile çıkarılması ve diğer konularda taraflar arasındaki dolaylı müzakerelerin devam etmesi" maddeleri üzerinde gerçekleştiğini duyurmuştu.

gazze saldırısı

israil'in gazze'de 7 temmuz'da başlattığı koruyucu hat operasyonu 26 ağustos’taki ateşkesle bitirilmişti.

israil’in gazze’de 51 gün boyunca sürdürdüğü operasyonda çoğu sivil 2142 filistinli öldürülmüş, 11 bin 100 filistinli yaralanmıştı. 51 gün içinde ölen israilli sayısı ise 69.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;