Ekonomi

İşsizlik çift haneye yükseldi

Ağustos ayında işsizlik yüzde 10,1 olarak gerçekleşti. İşsizlik en son geçtiğimiz Şubat ayında çift haneyi görmüştü. İşsiz sayısı 2.9 milyonu aştı. Gençlerde işsizlik yüzde 18,9 oldu.

Konular: Piyasalar

türkiye istatistik kurumu (tüik) ağustos ayı işsizlik rakamlarını açıkladı.

türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı ağustos döneminde 2 milyon 944 bin kişi oldu. işsizlik oranı ise yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,9, kadınlarda ise yüzde 12,7 oldu. aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,3 olarak tahmin edildi.

15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 18,9'ken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 10,3 olarak gerçekleşti.

istihdam oranı yüzde 46

ağustos 2014 döneminde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı 26 milyon 313 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 46,1 oldu. bu oran erkeklerde yüzde 65,7, kadınlarda ise yüzde 27 olarak gerçekleşti.

bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 815 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 498 bin kişi olarak gerçekleşti. istihdam edilenlerin yüzde 22,1’i tarım, yüzde 20’si sanayi, yüzde 7,5’i inşaat, yüzde 50,5’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

işgücü nüfusu 2014 yılı ağustos döneminde 29 milyon 257 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51,2 olarak gerçekleşti. işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,1, kadınlarda ise yüzde 30,9 oldu.

işsizlik bir önceki ay olan temmuz'da yüzde 9,8 olarak gerçekleşti.

'işgücüne katılım artıyor'

türkiye istatistik kurumu (tüik) tarafından açıklanan ağustos ayı işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan müstakil sanayici ve işadamları derneği (müsiad) genel başkanı nail olpak, bu yıl işsizlikle ilgili tahminlerinin yüzde 8,7 civarında olduğunu, ağustos ayı rakamlarının ise tahminlerinin üzerinde geldiğini söyledi.

işsizlik rakamlarında özellikle psikolojik bariyer olan çift hanenin aşılmasının iyi olmadığını belirten olpak, "avrupa birliği'nde (ab) bugün işsizlik ortalaması yüzde 12-13'lerden geçiyor. böyle bir ortamda yüzde 10 hala türkiye açısından önemli. neden yüzde 5 değil, vatandaşımız hak ediyor mu? elbette doğru bir soru. buraya bakmak lazım. ama iş gücüne katılım da ciddi şekilde artmakta. bu da göreceli olarak rakamları artırıyor. ben bu gözle yine de çok olumsuz bir tablo olarak görmüyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

kaynak: tüik ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;