Türkiye

İşsizlikte son beş yılın zirvesi

İşsizlik oranı Ocak ayında yüzde 11'in üzerine çıkarak yüzde 11,3 olarak gerçekleşti. Bu oran Nisan 2010'dan bu yana görülen en yüksek seviye oldu.

Konular: Ekonomi
Mart'ta işsiz sayısı 3 milyon 226 binden 3 milyon 69 bin kişiye geriledi. [Fotoğraf: AA]

işsizlik ocak ayında yüzde 11,3'e yükseldi. aralık ayında yüzde 10.9 düzeyindeydi.

tüik verilerine göre, işsiz sayısı ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 454 bin kişi artarak 3 milyon 259 bin kişi oldu.

işsizlik oranı geçen yılın ocak ayında yüzde 10,3'tü.

ocak ayında tarım dışı işsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 13,4 oldu.

genç nüfusta işsizlik oranı 2,3 puanlık artış ile yüzde 20 düzeyine çıktı.

"istihdam önümüzdeki aylarda hızla artacak"

maliye bakanı mehmet şimşek ise önümüzdeki aylarda hızlı bir istihdam artışı yaşanacağını vurguladı, "türkiye ekonomisi 2014'ten daha hızlı büyüyecek" dedi:

"işsizlikte, mevsimsel etkilerden arındırılmış oranda bir düşüş var, aslolan da budur. nasıl ki enflasyonda bir takım geçici etkilerden ötürü çekirdek enflasyona bakılıyorsa, burada da aynı mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranına baktığımızda bir düşüş sözkonusu. burada henüz bizim istihdama yönelik aldığımız tedbirler devreye girmeden başlayan bir trend var. ben inanıyorum ki önümüzdeki aylarda hızlı bir şekilde istihdam artışı olacak. zaten burada bir sorun yok, geçen sene 1,3 milyon kişiye biz iş bulmuşuz. sorun nüfusun hem çok genç olması, hem de eğitim sayesinde işgücüne katılım oranının çok daha yüksek olması. bu da türkiye için olumlu bir trenddir. çalışma çağındaki nüfusun artması olumludur, biz bunları istihdam edecek yapısal reformlar ve ilave tedbirlerle yolumuza devam edeceğiz"

işsizlik rakamlarını al jazeera'ye yorumlayan gazi üniversitesi öğretim üyesi işıl kurnaz, türkiye'de iç talepte durgunluk olduğunu, ihracatın da azalması nedeniyle işsizliğin yükseldiğini söyledi. kurnaz, mevsimsel etkilerden arındırılmış verinin de yüzde 0.1 düştüğünü hatırlattı, bir önceki yıla göre ise işsizlerin 424 bin kişi arttığını belirtti:

"işgücü ekonomideki gelişmeleri geriden takip ediyor. dolardaki yükseliş, ihracattaki düşüş ve ekonomideki durgunluk devam ediyor. işsizlikte yatay seyir devam eder. genç işsizlik yüzde 22, gençler daha dezavantajlı, işsizlik gençlerde iki kat fazla ama eğitimli gençlerde bu oran yüzde 30'larda. avrupa ülkelerinde italya, yunanistan, ispanya'da bu oralar daha fazla ama türkiye nüfus yoğunluğu açısından avrupa'nın en genç ülkesi, bizde etkilenen sayısı çok fazla. bir de türkiye'de iş bulma ümidi olmayanların sayısı arttı. kasım ayında 553bin iken, 630 bine çıktı. demek ki iş aramış, bulamamış ve vazgeçmişler."

kaynak: al jazeera, aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;