Türkiye

İstanbul Emniyeti'ne saldırı

Vatan caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. Kadın saldırgan öldürüldü, 13 kişi gözaltında. Emniyet civarındaki güvenlik önlemleri artırıldı.

Konular: Türkiye

aksaray vatan caddesi üzerindeki istanbul emniyet müdürlüğü binası önünde saat 18.00 sıralarında silah sesleri duyuldu. anadolu ajansı'na göre kadın saldırgan iki el bombası attı. emniyetin kapısının yakınına düşen el bombalarından biri patladı, diğeri patlamadı.

daha sonra binanın ana giriş kapısındaki güvenlik noktasına ateş açıldı.

Vatan Caddesi üzerindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünden ilk görüntü. [Fotoğraf: DHA]

güvenlik noktasındaki polislerin karşılık vermesi üzerine kısa süreli çatışma yaşandı. çatışmada kadın öldürüldü. kadının üzerinde bomba ve uzun namlulu silah bulundu. saldırıda iki polis memuru hafif yaralanırken, saldırganın kimlik tespiti için çalışmalar sürüyor.

olayla ilgili 13 kişi gözaltına alındı.

diğer kişi saldırgan çıkmadı

istanbul valisi vasip şahin ilk açıklamasında, "istanbul emniyet müdürlüğümüze yarım saat kadar önce biri kadın iki kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. çatışmada kadın terörist üzerindeki bomba ve uzun namlulu silahla ölü olarak ele geçirildi. diğer saldırganın yaralı olarak kaçtığı olayda bir polisimiz hafif yaralandı" dedi.

istanbul valiliği daha sonra internet sitesine bir açıklama koydu. açıklamada saldırıya ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"bugün saat 17.50 sıralarında ilimiz vatan caddesi üzerinde bulunan il emniyet müdürlüğü binası uzun namlulu silahla taranmış, çıkan çatışmada saldırıda bulunan kadın terörist ölü olarak ele geçirilmiştir. teröristin üzerinde bir uzun namlulu silah, iki el bombası ve bir tabanca bulunmuştur. çatışma sırasında hafif şekilde yaralanan iki polis memuru tedavi altına alınmıştır. konu hakkında detaylı araştırma ve soruşturmaya ilgili birimlerimizce devam edilmektedir."

vali'nin ilk açıklamasında bahsi geçen ve yaralı halde olay yerinden kaçtıktan sonra helikopter destekli bir operasyonla yakalandığı belirtilen ikinci kişinin ise olayla ilgisi olmadığı ortaya çıktı.

aa'ya göre, kaçan kişi istanbul üniversitesi'nde izinsiz gösteri yaptıkları için gözaltına alınan 21 kişiye destek amaçlı istanbul emniyeti'nin yakınında bekleyen gruptaydı. çatışma sırasına bacağına kurşun isabet edince yaralandı.

kadın saldırganın kimliği

anadolu ajansı, polisin parmak izi karşılaştırması sonucu saldırganın elif sultan kalsen olduğunu belirlediğini duyurdu. doğan haber ajansı ise bu ihtimal üzerinde durulduğunu belirtiyor. ancak valiliğin ve emniyet'in açıklamalarında saldırganın kimliği hakkında bir bilgi yer almadı. kalsen'in ismi daha önce de, ocak ayında sultanahmet'te bir polisin öldüğü intihar saldırısında geçmiş, kadın bombacının kalsen olduğu iddia edilmişti. ancak saldırganın daha dağıstanlı diana ramazova olduğu ortaya çıkmıştı. kalsen'in ismi yine ocak ayında taksim meydanı'nda polis noktasına düzenlenen silahlı saldırıda da geçmişti.  

emniyet açıklaması

istanbul emniyet müdürlüğü'nün açıklaması şöyle:

''1 nisan 2015 günü saat 17.50 sıralarında bezmialem vakıf üniversitesi tıp fakültesi hastanesi istikametinden gelerek, il özel idaresi'nin önünden istanbul il emniyet müdürlüğü vatan yerleşkesi'nin ana giriş nizamiye kapısına yürüyen bir bayan şahıs, uzun namlulu silah ile ateş açmış, kapıda ve çevrede görevli personel tarafından saldırgana silahla karşılık verilmiş, şahıs ölü olarak ele geçirilmiştir. saldırı sırasında iki polis memuru hafif şekilde yaralanmış, yaralanan polis memurları hastanede tedavi altına alınmıştır.''

yoldan geçen bir kişinin çıkan çatışmada sol ayak topuğundan hafif şekilde yaralandığı ve yaralının çapa tıp fakültesi hastanesi'nde tedaviye alındığı belirtilen açıklamada, "ölü olarak ele geçirilen örgüt mensubunun üzerinden 1 uzun namlulu kalaşnikof otomatik tüfek, 1 tabanca ile 2 el bombası ele geçirildi" denildi.

güvenlik artırıldı

silahlı ve bombalı saldırıdan sonra emniyet müdürlüğü çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. vatan caddesi'nin büyük kısmı trafiğe kapandı. çapa, fatih, bayrampaşa ve aksaray yönünden emniyet müdürlüğü'ne çıkan tüm yollar araç ve yaya girişine kapatıldı. aksaray-atatürk havalimanı hattında çalışan metro da patlamanın ardından vatan emniyet durağı'nda güvenlik gerekçesiyle durmadı.

bomba imha şube müdürlüğü'ne bağlı uzman polisler, istanbul emniyet müdürlüğü çevresindeki şüpheli paketleri, içinde patlayıcı veya bomba olma ihtimaline karşı kontrollü bir şekilde fünyeyle patlattı.

başbakan ahmet davutoğlu, saldırıyla ilgili içişleri bakanı sebahattin öztürk ve istanbul emniyet müdürü selami altınok'u arayarak bilgi aldı. 

kaynak: aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;