Kültür-Sanat

İstanbul Kitaplığı için imza kampanyası

İstanbul'a dair nadir kitapların ve sayısız eserin bulunduğu Çelik Gülersoy Vakfı tarafından açılan İstanbul Kitaplığı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Kütüphane Ayasofya'nın arkasında, Soğukçeşme'de bulunuyor.

Konular: Kültür-Sanat
İstanbul Kitaplığı, kitaplık ve görsel malzeme açısından İstanbul'a dair en geniş arşivlerden biri. [AA]

farklı konularda imza kampanyalarının düzenlendiği change.org web sitesinde, çelik gülersoy vakfı tarafından 1990 yılında açılan istanbul kitaplığı'na dair bir kampanya başlatıldı. istanbul'la ilgili yaklaşık 14 bin kitabın yer aldığı, sayısız makale, şehrin eski ve yeni dönemlerine ilişkin arşiv değeri bulunan belge ve fotoğrafların da ziyaretçilere sunulduğu kütüphanenin taşınmaması içinse beş binden fazla imza toplandı.

25 yıldır aynı binada bulunan istanbul kütüphanesi'nin yıkılmasıyla ilgili, kampanyada yapılan açıklamada şöyle deniyor,

"çelik gülersoy vakfı, istanbul kitaplığı 25 yıldır hizmet verdiği binadan çıkarılıyor. bizzat yönetim kurulu üyeleri uğur ibrahimhakkıoğlu (eski yargıtay sekreteri) ve arhan apak (saint joseph okulları vakıf yöneticisi) kütüphanenin yapısının otel yada restoran olarak kullanılmak üzere kiralanması kararını vermişler. üçüncü yönetim kurulu üyesi deniz yalav ise bu karara katılmamış. kitapların nereye götürüleceği ise bilinmiyor. dedikodular saint joseph okullarının bir birimine taşınması yönünde. kütüphaneyi kullanan ya da değişik dönemlerde kullanmış olan tüm bilim insanlarını ve kentini korumak isteyen duyarlı çevreleri bu işlemin durdurulması için çaba harcamaya davet ediyoruz."

ayasofya'nın arka sokağında yer alan kütüphane binasının yapılışı 18. yüzyıla tarihleniyor. yüksek tavanlı ve serpme sıva ile yapılan bina, restorasyon çalışmalarının ardından 1990 yılında bugünkü işlevi ile ziyarete açıldı. akademisyen, öğrenci ve şehri tüm özellikleriyle merak eden herkesin ilgi gösterdiği kütüphanede eserler türlerine göre 13'e ayrılıyor, 'hatıralar', 'gravür ve fotoğraflar' ve 'seyahatnameler' bu başlıklardan birkaçı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;