Türkiye

İstanbul'da THY çalışanları grevde

Atatürk Havalimanı'ndaki eylem sonucu şirket 104 seferini iptal etti, pek çok uçuş da rötar yaptı. Salı günü mesaiye gelmeyen 150 çalışanın işten atıldığı bildiriliyor.

Haberin Öne Çıkanları

Yoğunluk var

Gece yarısı bitecek

Sendikalar tepkili

Güvenlik önlemlerini artırıldığı havaalanındaki eylemin gece yarısına kadar devam etmesi bekleniyor. [AA]

türkiye'de havacılık alanında çalışanlara grev yasağı getirmesi öngörülen yasa teklifine tepki gösteren hava-iş sendikası üyesi atatürk havalimanı çalışanları, bir gün süreyle iş yavaşlatma eylemi başlattı. istanbul'daki türk hava yolları (thy) çalışanlarının uyguladığı protesto, uçuşlarda saatlerce süren gecikmelere sepep olurken 104 uçuş ise iptal edildi. grev nedeniyle pek çok iç hat ve dış hat uçuşunda sorun yaşanıyor.

atatürk havalimanı'nda toplanan hava-iş sendikası üyesi bir grup, çeşitli sloganlar attı. çeşitli sloganlarla protestoya katılan kabin memurları, görevi sürdüren meslektaşlarını da ikna etmeye çalıştı. thy teknik a.ş. çalışanlarından yaklaşık 200 kişilik bir grup da, iş bırakarak eyleme destek verdi.

eylemci grup adına açıklama yapan hava-iş sendikası teşkilatlandırma sekreteri kaya sayın, hazırlanan düzenlemeyi eleştirdi ve thy yönetimini suçladı. şirketin çalışanlarına tehdit, ceza, işten çıkarma gibi baskılar uyguladığını söyleyen kaya, tbmm'deki milletvekillerinin 'adaletsizliğin' önüne geçmesini umduklarını belirtti.

eylem yapan grup, öğleden sonra çeşitli sloganlar atarak gelen kişilerin katılımıyla büyüdü. katılımcılara "grev yasağı=yoksullaşma köleleşme" başlığı yazılı broşür dağıtıldı. gruptakiler, yanlarından geçen ve çalışan pilotları da ıslıkladı.

çok sayıda polisin görev yaptığı havaalanındaki eylemin, gece yarısına kadar devam etmesi bekleniyor.
 
anadolu ajansı ve doğan haber ajansı, thy'nin salı günü mazeretsiz işe gelmedikleri gerekçesiyle yaklaşık 150 çalışanının iş akitlerini fesh ettiğini bildiriyor.
 
hava-iş ise, personele yönelik işten çıkarma tehditlerinin devam etmesi halinde, 03.00-24.00 saatleri arasında yapacakları eylemlerin süresiz bir şekilde hayata geçirileceğini duyurdu. 
 
yolcular otellere yerleştiriliyor
 
grevle ilgili yazılı açıklama yapan thy, yolcuların en az etkileneceği şekilde iptaller yapıldığını vurguladı. hava-iş'in yasa dışı grev çağrısı yaptığını savunan thy yönetimi, "yolcularımız, uçuşlarıyla ilgili güncel bilgileri 'www.thy.com' adlı sitesinden veya '444 0 849' numaralı çağrı merkezinden alabilirler" ifadesini kullandı.

eylem nedeniyle iptal edilen 104 thy seferinin yolcuları, otellere yerleştirildi. atatürk havalimanı'nda bulunan yolculardan yusuf ali kılıç, anadolu ajansı'na yaptığı açıklamada, paris'e gidemediğini ve perişan olduğunu söyledi. yarın sabah paris'e gitmeyi umut ettiğini aktaran kılıç, "moral bozukluğu var, sinir yıpranması var. işimiz gecikti, orada bekleyenler vardı. oradaki otelimizin rezervasyonu iptal oldu. dönüşümüz de aksadı. her şeyimiz aksadı" diye konuştu.

bakan yıldırım'dan greve katılanlara uyarı

türkiye ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı binali yıldırım, grevin vatandaşı perişan edecek noktaya gelmesi halinde gerekli adımları atmaktan geri durmayacaklarını açıkladı. 104 seferin iptal edildiğini doğrulayan yıldırım, greve katılanlarla ilgili hukuki bir sorunun ortaya çıkacağı uyarısını yaptı.

ekonomi bakanı zafer çağlayan ise, mevcut tabloda bir grev kararı alınmadığını ve iş yavaşlatmanın söz konusu olduğunu belirterek, "şu anda yapılan iş yavaşlatma hukuki sınırlar içinde kalıyorsa sorun yok, ama hukuki sınırlar içinde değilse, ki şu an durum bu, bunun doğru olmadığını düşünüyoruz" ifadesini kullandı. 

thy'nin sitesi hack'lendi

grev devam ederken, redhack isimli hacker grubu thy'nin resmi internet sitesine site saldırı düzenlendi. 

olayı doğrulayan ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı binali yıldırım, "thy sitesine saldırı girişimi olmuş, henüz altyapı tahrip edilmiş değil" diye konuştu.

ancak kurumun sitesine henüz erişim sağlanamıyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;