Türkiye

İstanbul'da yağış ve hortum

Meteorolojinin uyardığı sağanak yağış İstanbul'da etkisini gösterdi. Kentte su baskınları olurken, Kasımpaşa'da meydana gelen hortum paniğe yol açtı.

Konular: Türkiye

istanbul, güne açık bir hava ile başladı. ancak, devlet meteoroloji işleri genel müdürlüğü'nün marmara'nın doğusu ve güneyi için duyurduğu yağış öğle saatlerinde başladı.

şiddetli sağanak yağış bir çok semtte etkili oldu, hayatı olumsuz etkiledi. yollar kapandı, alt geçitlerde su birikti, evleri, dükkanları su bastı, kazalar meydana geldi. 

sağanak ve şiddetli rüzgar kasımpaşa'da ise hortuma neden oldu. hortum, şehir hatları tersanesi'nde hasara yol açtı, sahil kesimindeki çay bahçeleri zarar gördü, ağaçlar yerinden söküldü, bazı binaların çatıları uçtu. marmara denizi'nde erdek açıklarında da hortum görüldü.

istanbul teknik üniversitesi (itü) meteoroloji mühendisliği bölümü öğretim üyesi prof. dr. orhan şen, hortuma 'atmosferdeki kararsızlığın' neden olduğunu söyledi. 

şen, "2 bin, 3 bin metre yukarıda soğuk hava geldi. soğuk hava geldiğinde aşağıya inmek, sıcak hava ise yukarıya çıkmak istedi. dolayısıyla kararsızlık meydana geldi. bu da zaten beklediğimiz bir olaydı" sözleriye hortumun nedenini açıkladı.

yağış nedeniyle seyir halindeki sürücüler zor anlar yaşadı, bazı arabalar da sele dönüşen yollarda mahsur kaldı, trafik aksadı. 

bazı bölgelerde trafik kazaları yaşandı. üsküdar'da da yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan bir otomobil yol kenarındaki elektrik direğine çarptı. otomobilde sıkışan kadın sürücüyü polis ve itfaiye ekipleri tarafından çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.

taksim göle döndü

şiddetli sağanak nedeniyle kentin en yoğun bölgesi istiklal caddesi ve taksim çevresindeki sokaklar göle döndü. yağmura hazırlıksız yakalananlar sığınabilecekleri kapalı alanlara koştu.

ümraniye istiklal mahallesi kılıç sokak'ta rögarların tıkanması sonucu, bazı evlerin bodrum katlarını su bastı. sokak üzerindeki bir binanın bodrum katını su basınca evde bir kişi mahsur kaldı. vatandaş, komşuları tarafından pencerenin demir korkulukları sökülerek dışarı çıkarıldı.

bazı vatandaşlar da rögarları açmak için çaba sarfederken, olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu su tahliyesi yapıldı.

yağış aralıklarla devam edecek

bölgesel olarak başlayan sağanak, 15 dakikada metrekareye 10-25 kilogram yağış bıraktı.

meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda yağışın aralıklarla pazar günü akşam saatlerine kadar devam etmesi, özellikle saat 22.00 ile yarın 10.00 saatleri arasında şiddetli olması bekleniyor.

kaynak: aa, cha, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;