Çevre

İstanbul'dan 'Dünya Saati'ne destek

İklim değişikliği ve doğal kaynakların korunmasına farkındalık yaratmak amacıyla uygulanan Dünya Saati etkinliği kapsamında İstanbul’da bazı yerlerde ışıklar bir saat söndürüldü.

Konular: Dünya, Türkiye

kısıtlı doğal kaynakların korunması ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için tüm dünyada uygulanan “dünya saati” projesine istanbul’dan da destek geldi. 

proje kapsamında hilton oteli ve ortaköy camii başta olmak üzere conrad istanbul bosphorus, beylerbeyi sarayı, fatih sultan mehmet köprüsü, topkapı sarayı, dolmabahçe sarayı, ayasofya müzesi, galata kulesi, yıldız sarayı şale köşkü, küçüksu kasrı, beykoz kasrı ve ihlamur kasrı’nda 20.30 - 21.30 saatleri arasında ışıklar söndürüldü.

türkiye'deki 60. yılını kutlayan harbiye'deki hilton istanbul bosphours oteli’nin genel alanlarında ve dış cephelerinde bir saat süreyle ışıklar yanmadı, bazı bölümleri mumlarla aydınlatıldı.

ortaköy meydanı'nda saat 20.00 sıralarında toplanan dünya doğayı koruma vakfı (wwf) örgütünün genç üyeleri, arkalarına ortaköy camii ve boğaz köprüsü'nü alacak şekilde yan yana dizildiler. grup üyeleri, ellerindeki “dünya saati" yazılı pankart eşliğinde geri sayıma başladı. saat 20.30'u gösterdiğinde boğaz köprüsü'nün ışıkları güvenlik gerekçesiyle kısmen, ortaköy camii (büyük mecidiye camii) ışıkları ise tamamen kapandı.

wwf-türkiye genel müdürü tolga baştak, “dünya saati kampanyası, dünya doğayı koruma vakfı'nın 2007 yılında iklim değişikliğine ve çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla tüm dünya'da başlattığı bir kampanyadır. avustralya'da 2 milyon kişinin katılımıyla başlamış bir etkinliktir. türkiye'de de 2009 yılından beri bu etkinliği yapıyoruz. bu sene rekor katılımla 172 tane ülkede 7 bin den fazla şehir bu etkinliğe katılıyor. türkiye'de de bu yıl 30'dan fazla şehir bu etkinliğe katılıyor" şeklinde konuştu.

eyfel kulesi karardı

"gezegen için bir saat" sloganıyla “dünya saati”ne destek veren fransa’da farklı noktalarda ışıklar bir saat süreyle karartıldı.

başkent paris’teki eyfel kulesi’nin ışıkları ise güvenlik gerekçesiyle sadece 5 dakika söndürüldü.

paris, aralık ayında dünya iklim konferansı'na ev sahipliği yapacak.

Eyfel Kulesi'nin ışıkları güvenlik gerekçesiyle 5 dakika söndürüldü. [Fotoğraf:EPA]

80 milyon abd’li destek verdi

“aydınlık bir dünya için 1 saat karanlık" eylemine new york'tan da destek geldi.

new york'ta, kentin simge binası empire state'in yanı sıra, birleşmiş milletler binası, chrysler binası, trump kulesi, çok sayıda köprü ve belediye binası, 20.30-21.30 arası karanlığa gömüldü. 

ülke genelinde de 80 milyon abd'li ev ya da iş yerlerinin ışıklarını söndürerek, yer kürenin yaşadığı sorunlara dikkat çekmeye çalıştı.. ayrıca aralarında new york, arkansas, california, florida, illinois, kansas eyaletlerinin da bulunduğu 33 eyalette, valilik konutları ile valilik binalarının ışıkları da 20:30-21:30 arasında kapatıldı. 

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;