IŞİD

İstihbaratçıların ‘IŞİD’ toplantısı

ABD, İngiltere, Hollanda ve AB’nin istihbarat yetkilileri, Münih’te 'IŞİD tehdidini' konuşmak için bir araya geldi. En büyük küresel terörist tehdidin artık IŞİD olduğunu belirten istihbaratçılar, örgütün kullandığı taktikleri değerlendirdi.

Konular: IŞİD, Ortadoğu, Suriye, Irak

bu yıl 52. kez düzenlenen münih güvenlik konferansı’nın gündeminde işid tehdidi ve suriye’deki kriz ön plana çıktı. konferansın ilk gününde bir araya gelen istihbarat yetkilileri, "işid tehdidini" masaya yatırdı.

panele abd ulusal istihbarat direktörü james r. clapper, ingiliz dijital iletişim ve istihbarat kurumu başkanı robert hannigan, hollanda istihbarat ve güvenlik teşkilatı başkanı rob bertholee ile ab istihbarat analiz merkezi başkanı gerhard conrad katıldı.

‘el kaide’yi geçti’

abd ulusal istihbarat direktörü james r. clapper, işid’in küresel güç bakımından el kaide’yi geçtiğini ve 'dünyadaki en büyük terör tehdidi' olduğunu söyledi.

ingiliz dijital iletişim ve istihbarat kurumu başkanı robert hannigan, işid’in, el kaide gibi daha eski örgütlerden farklı olarak, kişileri radikalleştirmek ve saldırı gerçekleştirebilmek için küresel iletişim gücünü kullandığını söyledi. bunun sebebi ise değişen dünyada internetle büyüyen gençlerin işid’e katılması. aynı zamanda örgütün stratejik tercihi.

hannigan, bazı işid üyelerinde büyük bir uzmanlık gözlemlediklerini söyledi:

“ilk kez bir terör örgütü interneti sadece propaganda yapmak için değil yıkmak ve yok etmek için kullanıyor. ancak kolektif paniğe gerek yok. stratejik avantajlarımız var. demokratik değerlerimiz ve hukuk devleti tüm yeteneklerimizi güçlendiriyor. veri ve paylaşımı da bizim stratejik gücümüzü oluşturuyor.”

ab istihbarat analiz merkezi başkanı gerhard conrad da, asimetrik tehditlerin çok daha büyük önem taşıdığını ve düşman unsurların, modern teknolojiyi kullanarak kitlesel yıkıma yol açabildiğini söyledi. 

‘suriye’ye gitmek istemeyenler de harekete hazır’

hollanda istihbarat ve güvenlik teşkilatı başkanı robert antonius cornelis bertholee ise son yıllarda hollanda’dan irak ve suriye’ye seyahat eden gençlerin sayısında artış olduğunu, gitmek istemeyenlerin ise bulundukları yerlerde harekete hazır olduğunu söyledi:

“daeş propagandasının etkilerini gözlemleyebiliyoruz. suriye’ye gitmek istemeyenler bulundukları yerlerde harekete geçmeye hazırlar. hollanda’daki bu durumun birçok avrupa ülkesinden farklı olmadığını düşünüyorum. bizleri hedef alan tehdit sınır tanımıyor.”

istihbarat yetkilileri, terörle mücadele edilirken bireysel özgürlüklerin nasıl korunabileceğini de tartıştı. james r. clapper, abd istihbaratının bireysel özgürlükler ve gizlilik hakları konusuna artık daha fazla önem verdiğini belirtti:

“son yasal değişikliklerle abd istihbarat camiası sadece amerikalıların değil dünya vatandaşlarının bireysel özgürlükler ve gizlilik haklarına saygı gösterilmesi yönünde adımlar attı. ulusumuzu korumak, yurttaşlarımızın güvenliğini sağlamak ile bireysel haklarla gizliliğin korunması eşzamanlı yürümeli.”

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;