Ekonomi

İstihdamı teşvik toplantısı

Ekonomi Koordinasyor Kurulu, Davutoğlu başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde toplandı. Toplantıya bakanların yanı sıra ekonomi kurumlarından bürokratlar da katıldı.

Konular: Ekonomi, Türkiye
ekonomikoordinasyonkurulu main
EKK Başbakan Davutoğlu başkanlığında toplandı. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

başbakan ahmet davutoğlu başkanlığındaki toplantıya, başbakan yardımcısı ali babacan, bilim sanayi ve teknoloji bakanı fikri işık, kalkınma bakanı cevdet yılmaz, gümrük ve ticaret bakanı nurettin canikli, maliye bakanı mehmet şimşek ve bürokratlar katıldı. başbakan davutoğlu 7 haziran seçim hazırlıklarını ak parti genel merkezi'nde sürdürdüğü için toplantı parti binasında yapıldı.

kalkınma bakanı cevdet yılmaz, toplantının ardından gazetecileri soruları üzerine, "başbakanımız yarın grupta belirli açıklamalar yapacak. büyük oranda çalışmalar tamamlandı. değişik vesilelerle başbakanımız bunları kamuoyuyla paylaşacak. yarın daha ziyade gelir dağılımına ilişkin hususlar olacak" yanıtını verdi.

amaç üretim ve istihdamı arttırmak

hükümet hazırlıkları son aşamaya gelen teşvik paketiyle hem üretimi, hem de istihdamı artırmayı hedefliyor. paket aynı zamanda imalat sanayinden hizmet sektörüne kayışı tersine çevirmeye dönük önlemler içerecek. bu amaçla özellikle istihdam yoğun yatırımlar desteklenecek.

başbakan davutoğlu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada finansal sistemdeki güçlü yapının korunmasının yanısıra üretim ve istihdamın da arttırılması gerektiğini söylemişti. davutoğlu "ciddi teşvik paketi üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. bakanlar kurulu’na sunumlar yapıldı. merkez bankası, bddk, spk’nın katıldığı toplantıda, istihdamın ve üretimin artması için yapılması gerekenleri konuştuk. işgücüne katılım olağanüstü arttığı için mevcut yatırımlar tamamına iş bulmaya yetmiyor." demişti.

'istihdam paketi meclis kapanmadan çıkabilir'

çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik, toplantı öncesinde soruları yanıtladı. ekk'da meclis gündeminde bulunan yasalarla ilgili değerlendirme yapacaklarını söyleyen çelik, "bunların içerisinde belki istihdam paketi de olabilecek mi, o değerlendirmeyi çıktıktan sonra yapabileceğiz" dedi. 

söz konusu düzenlemelerin kaç kişiyi etkileyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan çelik, bundan bütün çalışanların etkileneceğini söyledi. çelik, bu düzenlemenin lokal bir düzenleme olmadığını ifade etti:

"istihdama yönelik teşvikler hem bölgesel hem de dezavantajlı gruplara dönük yapılacak. bunun daha derli toplu hale gelmesi, işverenin ve çalışanın daha kolay anlaması ve uygulamada yaşanan bazı sıkıntıların ortadan kalkması anlamında tek düzey bir istihdam teşviki düzenlemesi hazırladık." 

çelik: popülist yaklaşım olmamalı

bakan çelik, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun emeklilerle ilgili vaadini doğru bulmadıklarını, bu vaadin kılıçdaroğlu'nun arka planıyla orantılı bir yaklaşım olmadığını söyledi. çelik, "herkesten beklenebilir de 8-9 yıl sosyal güvenlik kurumunun adeta çöküşünü izleyen ve onun sorumluluğunu o dönemlerde üstlenmiş birisi, bugün popülist yaklaşım içinde olmamalıdır" dedi.

çelik, sosyal kesimlersı. kamu çalışanları ile esnafın yaşadığı sorunların bir paket olarak bakanlar kurulu'na sunulduğunu belirten çelik, "o değerlendirmenin neticelerini elbette sayın başbakanımız açıklayacaktır." dedi.

çelik, cumhurbaşkanlığına örtülü ödenek aktarılmasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin değerlendirme yapması istenmesi üzerine de "yüce meclis'ten geçen bir düzenlemeyle ilgili kişisel kanaat olur mu, iktidar grubu olarak getirmişiz ve geçirmişiz. bunun kanaati ortada" dedi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;