Türkiye

'İstiklâl Kabinesi'nin ilk toplantısı

Bakanlar Kurulu, 17 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra ilk kez toplandı. Hükümetteki bakanların dokuzu yeni.

Haberin Öne Çıkanları

25 Aralık'ta açıklanmıştı

10 bakan değişmişti

2013'ün son toplantısı

2013 yılının son bakanlar kurulu'nda öncelikli gündemin, danıştay’ın yürütmesini durduğu adli kolluk yönetmeliği ile hakimler ve savcılar yüksek kurulu’nun (hsyk) denetimi konusunda düşünülen değişiklik olması bekleniyor.

17 aralık’taki operasyondan sonra hükümet adli kolluk yönetmeliğini değiştirdi. ancak danıştay düzenlemenin yürütmesini durdurdu. savcıların üstlerini bilgilendirmesi konusunda kararlı olan hükümetin bu konuda yeni bir adım atması bekleniyor.

başbakan recep tayyip erdoğan haftasonu programında hsyk’nın yapısında yeni bir değişiklik yapılabileceğinin işaretini verdi. bu konuya ilişkin bakanlar kurulu'ndan bir açıklama gelebilir.

istiklâl kabinesi

erdoğan, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun hükümete karşı olduğunu belirterek, yeni bir 'istiklâl mücadelesi' başlattığını söyledi. 25 aralık’ta 9’u yeni 10 bakan ile yapılan kabine değişikliğinden sonra yeni kabine 'istiklâl kabinesi' olarak anılmaya başlandı.

kabinede 3 isim yerel seçimlerde belediye başkanı adayı gösterildikleri için yerlerine atama yapıldı. izmir’den aday gösterilen ulaştırma bakanı binali yıldırım’ın yerine lütfu elvan; gaziantep’ten aday gösterilen aile ve sosyal politikalar bakanı fatma şahin’in yerine ayşenur islam; hatay’dan aday gösterilen adalet bakanı sadullah ergin’in yerine de başbakan yardımcısı bekir bozdağ atandı. bozdağ’dan boşalan başbakan yardımcılığı’na emrullah işler getirildi.

adları yolsuzluk operasyonunda geçen 4 isim de değiştirildi.

zafer çağlayan’ın yerine ekonomi bakanlığı’na nihat zeybekçi,

erdoğan bayraktar’ın yerine çevre ve şehircilik bakanlığı’na idris güllüce,

muammer güler’in yerine içişleri bakanlığı’na efkan âlâ,

egemen bağış’ın yerine ab bakanlığı’na mevlüt çavuşoğlu atandı.

başbakan erdoğan, gençlik ve spor bakanlığı’na suat kılıç’ın yerine çağatay kılıç’ı; bilim, teknoloji ve sanayi bakanlığı’na da nihat ergün’ün yerine fikri işık’ı getirdi.

bakanlar kurulu toplantısı saat 11.00’de başladı. toplantı sonrası hükümet sözcüsü bülent arınç'ın açıklama yapması bekleniyor.

kaynak:al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;