Bilim-Teknoloji

İsveç çöpten enerji üretiyor

İsveç'te çöpten elde edilen enerji ile 1 milyona yakın evin ısıtılması sağlanırken, 300 bin evin ise elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Çöpten elde edilen elektrikle binlerce ev aydınlanıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

isveç, evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde ettiği biyogazı hem ısıtma hem de elektrik üretmek için kullanıyor. nüfusu 10 milyona yakın ülkede, evlerde oluşan çöplerin yüzde 99'unu elektrik üretimi için kullanılırken, kalan yüzde 1'lik kısım ise tarımsal gübre amaçlı değerlendiriliyor.

isveç vatandaşı 33 yaşındaki james cronin, aa muhabirine, 17 yaşından beri çöpleri ayıklayıp, en yakındaki istasyona bıraktığını, bu işlemi yapmadan önce özel bir eğitim almadığını ancak okulda fen derslerinde geri dönüşümün önemini öğrendiğini söyledi. cronin, şöyle devam etti:

"stokholm'de eğer geri dönüşüm yapmazsak bunun bir cezası yok ancak her gün televizyonlarda, radyoda, internette geri dönüşümle ilgili haberleri görüyoruz ve duyuyoruz, bu artık bizim için bir alışkanlık. şimdiki çocuklar ise bu konuda daha şanslı, çünkü okulda derslerde bu konu ayrıntılarıyla işleniyor."

pernilla enström ise evde çöpleri plastik, cam ve metal olarak üç kısma ayırdığını ancak annesinin biraz daha çok sınıflandırma yaptığını söyledi ve şunları kaydetti:

"o sprey kutularını, yemek artıklarını ya da pilleri de ayrı bir şekilde sınıflandırıyor, bazen kullanmadığımız eşyaları ikinci elde satıyoruz . çöpleri evimize en yakın geri dönüşüm kutularına bırakıyoruz. bazı apartmanlarda ise bu kutular konteyner şeklinde ve apartmanın içinde, birkaç yıl önce ise durum farklıydı, bisikletlerimize çöplerimizi yükleyip biraz uzaktaki konteynerlara bırakıyorduk."

yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip isveç, kendi çöp kaynaklarının bitmesi durumunda komşu ülkelerin yanı sıra ingiltere, italya, irlanda ve balkan ülkelerinden çöp alıyor. isveç, 2013 yılında 25,5 gigawatt yenilenebilir enerji üretim kapasitesine ulaştı ve bu kapasite, 2014 yılı için 26,6 gigawatt olarak tahmin ediliyor.

ülkede, 2013 yılında yenilenebilir enerji üretimi yatırımlarına 1 milyar dolar ayrılmış ve enerji verimliliği için uzun yıllardır enerji verimliliği çalışmaları yapılıyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;