İtalya

İtalya’da anayasa referandumu

İtalya’da, senatonun yasama yetkisini törpülemeyi öngören anayasa reformuna ilişkin referandumda oy kullanma işlemi başladı.

Konular: İtalya, Avrupa
[Fotoğraf: AA]

çift meclisli yasama sistemiyle idare edilen italya'nın yasama yapısında köklü değişiklikler hedefleyen ve hükümet üzerinde test niteliği taşıyan referandumda, italya’da kayıtlı 46 milyon 714 bin 950 seçmen için sandıklar oy kullanımına açıldı. halk, yerel saatle 23.00’e (tsi 01.00) kadar oy verebilecek.

yoğun geçen kampanya döneminin ardından halk oylamasına katılımın yüksek olması bekleniyor. içişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, oy verme işleminin başladığı yerel saat 07.00'den sonraki ilk 5 saatlik dilimde, kayıtlı seçmenlerin yüzde 20,14'ünün sandığa gittiği bildirildi.

referandumda italyan halkı, çift meclisli sistemin törpülenmesi, parlamento ve bazı devlet dairelerinin masraflarında kısıntıya gidilmesi, ulusal iş ve ekonomi konseyi’nin lağvedilmesi ile anayasanın 5. maddesinin gözden geçirilmesine ilişkin parlamentoda onaylanan ve 15 nisan 2016’da resmi gazetede yayımlanan anayasa değişikliğini kabul edip etmeyeceği sorusuna, “evet” ya da “hayır” diyecek.

1946’dan bu yana çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede, başbakan matteo renzi ve hükümetinin hazırladığı söz konusu reform, esasen parlamentonun üst kanadı cumhuriyet senatosu'nun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpülemeyi hedefliyor. bu sayede yasama sürecinin hızlanacağını savunuyorlar. muhalefet ise reforma, ülkede iktidarın yetkilerini artıracağı teziyle karşı çıkıyor.

seçim kampanyası döneminde, “evet” oylarının kazanamaması durumunda istifa edeceği sinyalini veren başbakan matteo renzi ve hükümetinin kaderini belirleyecek olan anayasa referandumunun sonucu büyük merak uyandırıyor.

referanduma dâir ilk sonuçların, gecenin ilk saatlerinde gelmesi bekleniyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;