Bilim-Teknoloji

İthal arılar virüs yayıyor

Bilim insanları, ithal edilen bal arılarının virüs taşıdıklarını tespit etti. Bal arılarının bulaştırdığı virüslerin polen taşıyan böceklerin ölümüne neden olduğu ve dünya genelindeki polen dağıtımını tehdit ettiği belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji
İthal arılar virüs yayıyor
İthal arılar virüs yayıyor [shutterstock]

avrupa ve kuzey amerika'da esrarengiz bir şekilde sayıları azalan bal arısı kolonilerinin, tehdit altında oldukları süreçte diğer canlıları da tehdit etmesi, uzmanlar tarafından 'fark edilmesinde geç kalınmış bir tehdit' olarak yorumlandı.

londra üniversitesi'nden matthia fürst ve ekibinin gerçekleştirdiği araştırmada, bal ve yabanarılarında sıkça görülen ve ingiltere'ye özgü olmayan bozuk kanat virüsü (dwv) parazitinin coğrafi yayılımını inceledi. arıları 48 saat içinde öldüren parazitin yayılımını gösteren analiz, polen taşıyan böceklerin ölümüne neden olan parazitin kaynağı olarak, ithal edilen bal arılarını işaret etti.

nature dergisinde yayımlanan araştırma başlıca bal arılarından yabanarılarına geçen hastalıkları konu alsa da, sorunun sadece ingiltere'deki en az 250 arı türü dahil polen taşıyan çok sayıda böceği kapsadığı ifade edildi.

abd'de geçmişte yapılan araştırmalar, bal arılarının dwv'nin yanı sıra israil akut arı felci ve torba çürüklüğü virüsü gibi polen taşıyan canlıları etkileyen hastalıklar taşıdığını ortaya koymuştu.

polen taşıyıcılar korunmalı

ingiltere merkezli sivil toplum örgütü buglife'ın direktörü matt shardlow, polen taşıyıcıların yaşam alanlarının azalması, tarım ilaçları ve hastalıklar yüzünden zaten azalmakta olduğuna dikkat çekerek, 'bal arılarının neden olduğu tehdidin bu listeye yeni bir tehdit eklediğini' ifade etti. shardlow, ithal edilen bal arılarının hastalıkların ana kaynağı olarak belirdiğini de sözlerine ekledi.

shardlow, dünya hayvan sağlığı örgütü'nün ithal edilen hayvanlarla hastalık bulaşmasını önlemek için önlemler aldığını ancak devletlerin de bu çabaya katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

fürst ise 'polen taşıyıcıları tehdit eden durum nedeniyle henüz belli tarım ürünlerinin tehdit altında olmadığını ancak ilk olarak böcekleri korumaları gerektiğini' söyledi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;