Avrupa

İzlanda'da Panama protestosu

İzlanda'da Panama belgelerinde eşine ait denizaşırı şirket olduğu ortaya çıkan Başbakan Gunnlaugsson'un istifasını isteyen yüzlerce kişi, muhalefetin çağrısıyla protesto eylemi düzenledi.

329 bin nüfuslu izlanda'da başkent reykjavik'te parlamento binası önünde toplanan ve yerel basına göre sayıları yaklaşık 10 bini bulan eylemciler, panama belgelerinde eşine ait denizaşırı (offshore) şirket olduğu ortaya çıkan başbakan sigmundur david gunnlaugsson'un istifasını istedi.

kalabalık, muhalefetten gelen eylem çağrıları üzerine toplandı. panama belgelerinin ortaya çıkmasından sonra, muhalefet partileri parlamentoda güvensizlik oylaması talep etti. ancak koalisyonun 63 vekilli parlamentoda 38 sandalyesi olması nedeniyle bu oylamanın meclisten geçmesi zor görünüyor.

gunnlaugsson hakkındaki iddialar

bahsi geçen iddialar geçen ay izlanda'da gündeme gelmişti. panama belgelerinin ortaya çıkışı sonrası başbakan gunnlaugsson üzerindeki baskı arttı. izlanda'da yayın yapan kanal 2'ye konuşan gunnlaugsson, istifa etmeyi düşünmediğini açıkladı. 

gunnlaugsson, geçen ay yazdığı bir blog yazısında da eşine ait denizaşırı varlıkların izlanda'da vergilendirildiğini söylemiş, bir radyo mülâkatında da halkın çıkarlarını kendi çıkarlarının önüne koyduğunu savunmuştu.

ancak muhalefet ve yerel basın ortada bir çıkar çatışması olduğunu öne sürmüş ve gunnlaugsson'un denizaşırı varlıkları ve şirket hakkında şeffaf olması gerektiğini söylemişti. 

bir başbakanlık sözcüsü, başbakan'ın eşine ait şirketin vergi beyanının 500 milyon izlanda kronu'ndan (11 milyon 530 bin türk lirası) fazla olduğunu ifade etmişti.

gunnlaugsson önderliğindeki merkez sağ koalisyon hükümeti 2013'ten beri görev yapıyor ve bankaların iflas ettiği ülkede hak sahipleriyle anlaşmalara varmaya çalışıyor. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;