Japonya

Japon foto muhabiri Suriye’ye gönderilmedi

IŞİD’in iki Japon vatandaşını öldürmesinin ardından Japonya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'ye gitmeyi planlayan foto muhabirine izin vermeyerek muhabirin pasaportuna el koydu.

japon haber ajansı kyodo’ya göre, bakanlık temsilcileri ve polis, 58 yaşındaki foto muhabiri yuichi sugimoto'yi suriye'ye gitmemesi konusunda uyardı. sugimoto'nun kararını değiştirmemesi üzerine başbakanlık harekete geçti. sugimoto’ya, pasaportunu bakanlık yetkililerine vermemesi halinde gözaltına alınacağı söylendi. bunun üzerine japon gazeteci kararı kabul etmek zorunda kaldı.

suriye ve irak'taki çatışma bölgelerinde haber yapmayı planladığını, amacının işid'in kontrol ettiği alanlarda bulunmak olmadığını anlatan sugimoto, hükümetin bu adımının ifade özgürlüğünün ihlâli olduğunu söyledi.

sugitomo, ''27 şubat'ta istanbul'a, ardından da suriye'ye giderek 12 mart'ta ülkemde olmayı planlıyordum. tehlike hissettiğim durumda zaten çatışma bölgelerinden çekilmeyi düşünüyordum'' dedi.

japon kanunları, yetkililere vatandaşlarının can güvenliğini korumak amacıyla bu tür haklar tanıyor.

200 milyon dolar istediler

işid, turuncu elbise giydirilen ve dizleri üzerine çökmüş japon rehineler haruna yukawa ve kenji goto jogo’nun görüntülerini 20 ocak’ta yayınlamıştı.

görüntülerde, arkasında çöl, elinde bıçak, üstünde siyah kıyafeti ile ingiliz john olarak tanınan işid üyesi, ingilizce konuşarak, japon hükümetinin ortadoğu’dan 8 bin 500 km uzaklıkta olduğu halde abd öncülüğündeki koalisyona ‘destek vermesini’ eleştiriyordu.

rehinelerin hayatlarına karşılık japon hükümetinden fidye olarak ‘200 milyon’ dolar istenen videoda , fidyeyi ödemek için 72 saat süre tanınmıştı.

2 japon, 1 ürdünlü öldürüldü

isteği yerine getirilmeyen örgüt, yukawa'nın öldürüldüğünü duyurmuştu. yukawa’nın ölümü sonrası 200 milyon dolarlık fidye 2 milyon dolar düşürüldü. ancak işid, görüntülerde yeni bir talep sundu. amman’da 2005 yılında yaklaşık 60 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıların faili sacide rishawi’nin ürdün’de tutulduğu hapishaneden çıkarılmasını istedi.

örgüt, bu isteklerinin yerine getirilmemesi halinde goto ile ürdünlü pilot muaz kasasbe’nin öldürüleceğini açıklamıştı.

japonya hükümetinin, kenji goto için de yürüttüğü çabalar sonuçsuz kalmış, o da yukawa gibi başı kesilerek öldürülmüştü.

işid, uçağının düşmesi sonucu aralık ayında rehin aldığı kasasbe'nin yakılarak öldürüldüğünü gösteren bir videoyu 3 şubat’ta yayınladı.  ürdün hükümeti de buna karşılık sacide rişavi'yi asarak idam etti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;