Ekonomi

Japonya'da ekonomik kriz çanları çalıyor

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya beklenmedik bir şekilde resesyona yani durgunluğa girdi. Japon ekonomisi üst üste iki çeyrekte küçülürken, yüzde 2,1 artması beklenen gayri safi yurtiçi hasıla son çeyrekte yüzde 1,6 düştü.

Otomotiv ve elektronik sektörleri başta olmak üzere ihracata dayalı ekonomisiyle bilinen Japonya, 32 yıl sonra ilk kez dış ticaret açığı vermişti. [Fotoğraf: REUTERS]

japonya ekonomisi için gelen bu kötü haberin ardından başbakan şinzo abe’nin gelecek yıl için planladığı yüzde 10’luk vergi artışını ertelemek amacıyla erken seçim kararı alabileceği belirtiliyor. japon yeni ise dolar karşısında son yedi yılın en düşük seviyesine indi. ülke ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde de yüzde 7.3 küçüldü. bu, 2011 yılında 122 milyar dolar kayba yol açan depremden sonra yaşanan en büyük küçülmeydi.

kamu borcu ekonominin iki katı

elişmiş ülkeler arasında en büyük kamu borcuna sahip japonya’da devletin borcu, toplam ülke gelirlerinin yaklaşık iki katı. abe ülke ekonomisinin yüzde 60’ına hükmeden özel tüketimde vergileri yüzde 5’ten yüzde 8’e çıkarıp, dev kamu borcunu eritmeye çalıştı. ancak bu hamlenin de küçülmeyi önleyememesi, erken seçim senaryolarını gündeme getirdi. abe’nin ekonomi danışmanları da bu beklenmedik düşüşü ‘şok edici’ olarak nitelerken, şizuka üniversitesi’nden etsuro honda, “tüketim vergisinde artışı tartışacağımız bir durumda değiliz” dedi.

ülkede bir sonraki genel seçimler 2016’da ancak halk desteği yüksek olan abe erken seçim çağrısı yapabilir. ülkede muhalefet bölünmüş olduğundan abe’nin muhtemel erken seçimlerden de hükümet kuracak oyu alması yüksek ihtimel. abe'nin liberal demokratik partisi’ne destek son anketlerde yüzde 8 düşse de hâlâ yüzde 44 civarında.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;