Japonya

Japonya'nın 'sahte' yemek sanatı

Restoranlarda görülen el yapımı yemek modelleri, son yüzyılda Japon yemek kültürünün bir parçası oldu.

japonya'da restoranların vitrinlerini süsleyen yiyecek modelleri, ülkede yemek kültürünün son yüzyılda önemli bir parçası oldu. leziz görünen modellerin hiçbiri aslında gerçek değil.

üç boyutlu yazıcıların icadıyla süreç kolaylaşsa da, bazı atölyeler hâlen eski usûl çalışıyor. eskiden balmumu kullanılan sektörde artık silikon ve plastik hâkim. 

atölyenin çalışanları için bu modellemeler bir sanat eseri. serbest elle çalışan işçiler, gerçekliği azalttığı için 3 boyutlu yazıcı kullanmak istemiyor.

'taze yiyeceler en zoru'

79 yaşındaki noriyuki mishima, 60 yıldır bu işi yapıyor. üzerinde çalışmayı en sevdiği parçalar, pişmiş etler.  noriyuki'ye göre pişmiş yiyecekleri modellemek kolay, çünkü renkleri tutturmak kolay. fakat taze yiyeceklerin canlı renklerini tutturmak ise zor bir uğraş.

geçmişi

1920'lerde doktorların eğitimi için üretilen organ modellemeleri başarılı olunca, bazı restoran sahipleri bu sanatçılardan yemek modelleri hazırlamalarını istedi. zira japonya'nın hızla gelişen ekonomisi, sanayileşmeyle birlikte köyden kente göçü getirmişti. kırsal kesimden gelen nüfus, şehirdeki restoranların menülerine aşina değildi. bu nedenle, çizimden veya tariften ziyade modellemeler kullanıldı.

zamanla bu gelenek gelişti, değişen şartlara uyum sağladı. bugün bazı şirketler 3d yazıcı kullansa da, hatanaka gibi sayılı atölyeler hâlen el emeğini tercih ediyor.

uygulama, japoncaya ve ülke kültürüne aşina olmayan turistler için de kolaylık sağlıyor. porsiyon boyutlarında anlaşmazlık yaşanmıyor.

bazı restoranlar kiralıyor

kesilip, fırınlanan modeller, boyaları da bitince vernikleniyor, uzun yıllar boyu restoran vitrinlerini süslüyor.

ancak bu taklit sanatı ucuz değil. bir yemeğin modellemesi yüzlerce dolara mâl olabiliyor. bazı restoranlar modelleri aylık 50 dolara kiralamayı tercih edebiliyor.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;