Bilim-Teknoloji

Jüpiter'in uydusu yaşam saklıyor olabilir

Gökbilimciler, Güneş Sistemi'nin ve Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede'in yeraltında yaşam saklıyor olabileceği belirtti. Uydunun yüzey altında tıpkı soğan benzeri buzul katmanları olduğu ortaya çıktı.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Ganymede birçok iç katmana sahip

Yeni model yaşam olasılığını artırdı

Buzul ve sıvı katmanlar bir arada

Yeni model sıvı ve buzul katmanlardan oluşan bir iç yapı gösteriyor. [Çizim: NASA]

güneş'e en yakın gezegen merkür'den bile büyük olan ganymede'in, yüzeyinin altında katmanlar halinde sıvı okyanuslar saklıyor olabileceği anlaşıldı. nasa, ganymede'in derinliklerinde bir soğan veya sandviçe benzeyen, sıvı su ve buzul katmanlar yer aldığını ortaya çıkardı. katmanlardaki tuz oranının, derinlere inildikçe arttığı belirtildi.

nasa jet itiş gücü laboratuvarı'ndan (jpl) steve vance, 'keşfin ganymede için iyi bir haber olduğunu' belirtti. vance, ganymede'nin çok yüksek basınç altında dev okyanuslara sahip olduğunu, tuz oranının artması sayesinde sadece buzun değil, suyun da okyanus tabanının dibine indiğini belirtti.

ganymede üzerinde geçmişte hazırlanan modeller, uydunun buzul yüzey katmanı ile yeraltındaki buzla kaplı kayalık katman arasında sıvı su olduğunu öne sürmüştü. tek bir sıvı su katmanı öne süren bu modelde, su-kaya arasındaki kimyasal etkileşim gerçekleşmediği için yaşam olasılığı düşük kabul edilmişti.

tuzun karmaşık etkilerine dayanan yeni modelde ise ganymede'in derinliklerindeki magnezyum sülfat sıvı suyun kayalık deniz tabanının üzerine çıkmasını sağlıyor ve yaşam olasılığını artırıyor.

jpl'de araştırmada yer alan christopher sotin, 'yüksek basınçların neden olduğu sandviç benzeri yapının ne kadar süre bozulmadan kalacağını bilmediklerini' söyledi. sotin, buzul ve sıvı su katmanların düzenli bir yapıyı temsil ettiğini ancak çeşitli faktörlerin bu durumu etkileyebileceğini belirtti.

gökbilimciler, ganymede için öne sürdükleri çok katmanlı modelin güneş sistemi'ndeki diğer buzul uydular ve hatta dış gezegenler için de geçerli olabileceğini ifade etti.

kaynak: discovery news

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;