Gazetecilere özgürlük

Kaçırılan ABD'li gazeteci serbest

İki yıl önce Suriye'de kaçırılan ABD'li gazeteci Peter Theo Curtis, Katar'ın girişimleri sonucu serbest bırakıldı.

Curtis kaçırılmadan önce en son Antakya'da görülmüştü. [Fotoğraf: Al Jazeera]

peter theo curtis, golan tepeleri’ndeki birleşmiş milletler geçici görev gücü yetkililerine teslim edildi. sağlık kontrolünden geçirilen gazeteci, abd temsilcilerine teslim edildi. katar dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "katar emiri şeyh tamim bin hamad al tani'nin insani değerlerden yola çıkarak verdiği talimatlar sonucu katar devleti, 2012 yılında suriye'de kaçırılan abd'li gazeteci peter theo curtis'in serbest bırakılmasını sağlamayı başardı" ifadesi kullanıldı.

abd dışişleri bakanı john kerry de abd’nin rehin tutulan vatandaşları için bütün diplomatik, istihbari ve askeri araçları kullandığını söyledi. “nusra cephesi’nin pençesi altında uzun zaman kalan theo curtis’in evine dönüyor olmasından dolayı hepimiz mutluyuz ve rahatladık” dedi.

curtis’in ailesi, başta katar ve abd’nin yanı sıra gazetecinin serbest kalmasını sağlayan herkese teşekkür etti.

suriye'de görev yapan abd'li gazeteci peter theo curtis, nusra cephesi tarafından 2012 yılında kaçırılmıştı.

haziran ayında da 27 yaşında bir alman, irak şam islam devleti (işid) tarafından serbest bırakılmıştı. alman gazetesi die welt am sonntag, devletin işid ile anlaşma yaptığını ifade etmişti.

gazetecileri koruma komitesi’ne (cpj) göre, suriye’de çatışmaların yoğunlaştığı 2011 yılının mart ayından beri en az 67 gazeteci öldürüldü. pek çok gazeteci de kayıp.

en son işid tarafından sosyal medyada “amerika’ya mesaj” adıyla paylaşılan videoda, abd’li gazeteci james foley başı kesilerek öldürülmüştü. foley, kasım 2012 tarihinden beri suriye’de kayıptı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;