Kadına şiddet

Kadına şiddete karşı sözleşme

Uluslararası hukukta kadına yönelik ve aile içi şiddet konusunda yaptırım gücü olan ilk sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi bugün yürürlüğe girdi. Sözleşmeyle, şiddet gören kadınlar 10 Avrupa ülkesinde 'mülteci statüsüyle' sığınma hakkı alabilecek.

Konular: Kadına şiddet
Avrupa Konseyi'nin raporuna göre 2013'te Türkiye'de 214 kadın aile içi şiddet sonucu hayatını kaybetti. [Fotoğraf: DHA]

türkiye'nin ilk imzalayıcısı olduğu, avrupa konseyi tarafından kadına yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin engellenmesi amacıyla hazırlanan istanbul sözleşmesi bugün yürürlüğe girdi. 

11 mayıs 2011’de istanbul’da imzaya açılması sebebiyle ‘istanbul sözleşmesi’ adını alan bu hukuki belgeye uymayan ülkelere yaptırım uygulanabilecek.

'şiddet, yalnızca fiziksel değil'

bursa barosu kadın hukuku komisyonu başkanı avukat sibel özbudak, sözleşmenin amacında kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınların güçlendirilmesi yolu dahil, kadın ve erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek, bu alanda uluslararası işbirliğini güçlendirmek olduğunu söyledi.

sözleşmede kadın ve erkek arasında yasal ve fiili eşitliğin gerçekleşmesinin kadına yönelik şiddeti önlemede önemli bir unsur olduğu vurgulanıyor. şiddet ise yalnızca  fiziksel değil, cinsel, ekonomik, ve psikolojik boyutları da içerecek şekilde tanımlanıyor.

denetim mekanizması

sözleşmenin en önemli yanlarından biri de beraberinde getirdiği “denetim mekanizması”. buna göre, taraf devletlerce sözleşmenin etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere, “kadına yönelik ve aile içi şiddete karşı mücadelede uzmanlar grubu” (grevio) adı altında avrupa konseyi bünyesinde bir denetim mekanizması devreye giriyor.

uzmanlardan oluşacak bu grup, sözleşmenin yürürlüğe girmesinin ardından taraf devletler hakkında düzenli denetim raporları hazırlayacak.

mağdurlara 'ilk yardım' desteği

sözleşme ile mağdurlara, özellikle de kadınlara ve çocuklarına güvenli konaklama sağlayan, kolayca ulaşılabilir sığınaklar hazırlanması için gerekli tedbirler alınabilecek, şiddete uğrayanlara danışmanlık hizmeti vermek için 24 saat kesintisiz, ücretsiz telefon destek hattı kurulacak, mağdurlara yönelik tıbbi ve adli muayene, travma desteği ve danışmanlık sağlamak üzere, tecavüz, kriz ve cinsel şiddet yönlendirme merkezleri kurulacak, şiddet eylemlerinin gerçekleşmesine tanık olanların yetkili makamlara ihbarı teşvik edilecek.

sözleşme şiddet mağdurlarına tazminat ödemesini de kapsayan yeterli hukuksal başvuru yollarının da açılmasını sağlayacak.

faillere eğitim

sözleşme gereği şiddet uygulayanlara da daha fazla şiddet eyleminde bulunmalarını engellemek üzere eğitim verilecek.

sözleşmede, taraf devletlerin kadın-erkek eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularını eğitimin her düzeyinde müfredata eklemeleri de öngörülüyor.

200'ün üstünde kadın aile içi şiddet kurbanı

avrupa konseyi’nce mayıs 2011’de imzaya açılan istanbul sözleşmesi’ni yürülüğe girmesi için gerekli 10 ülke imzası, ülkelerin değerlendirme süreçleri nedeniyle üç yılda tamamlandı. son olarak andora'nın parlamentosundan geçen sözleşmeyi, kasım 2011'de ilk imzalayan türkiye oldu. sözleşmenin diğer tarafları arnavutluk, avusturya, bosna-hersek, danimarka, italya, karadağ, portekiz ve sırbistan.

avrupa konseyi'nin konuyla ilgili yayınladığı bildiride geçen yıl türkiye'de 214 kadının aile içi şiddet sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. aile içi şiddet sonucu ingiltere'de 143, italya'da 134, fransa'da ise 121 kadın canından oldu.

kaynak: al jazeera, aa ve cihan
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;