Bilim-Teknoloji

Kağıttan santrifüj

Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, pahalı laboratuvar ekipmanı santrifüj yerine, elle çalışan ve 1 liradan az mâliyetli muadilini üretti.

Konular: Bilim-Teknoloji

stanford üniversitesi'nde biyomühendislik bölümü'nden bilim insanları, tıbbi laboratuvarlarda kan örneklerini ayrıştırmada kullanılan ve fiyatı 5 bin dolara kadar çıkabilen santrifüj cihazının yerini alacak, elle çalışan bir alet üretti.

farklı toplumlarca m.ö. 3 binli yıllarda dahi kullanılan fırfır isimli oyuncaktan esinlenen ekip, 1 liradan aza mâl edilen ekipmanla, elektrik olmayan yerlerde bile kan örneklerinin ayrıştırılıp incelenmesine önayak oldu. bilhassa dünyanın elektrik ağı bulunmayan köşelerinde sıtma, aids ve verem gibi hastalıkların teşhisinde kullanılabilecek araca, yardımcı doçent manu prakash ve ekibi paperfuge ismini verdi.

dakikada 15 bin devir hızında dönebilen alet, kan hücrelerindeki plazma dokusunu yaklaşık 1,5 dakikada tamamen ayırabiliyor. kalın bir kağıt diskin üzerine kan örneklerini taşıyacak parçaların eklenmesi ve bir parça iple çalışan bu basit araç, doğrusal kuvveti merkezkaç kuvvetine dönüştürüyor.

fikrin akıllarına gelmesinin ardından ekip, önce bu oyuncağı yüksek hızlı kameralarla ağır çekimde detaylıca incelemeye başladı. aletin matematiksel modelini çıkaran ekip, daha sonra üretime geçti.

madagaskar ve benzeri ücra köşelerdeki laboratuvarlara aleti tanıtan ekip, bulgularını bilim dergisi nature'da paylaştı.

kaynak: stanford university, nature

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;