Sağlık

Kahvaltı, kalp hastalıkları riskini azaltıyor

Gençlik yıllarındaki beslenme alışkanlıkları kaydedilen kişilerden 27 yıl aradan sonra kan örneği alınarak değerlendirme yapıldı. Verilere göre, iyi kahvaltı yapanlar daha sağlıklı.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

27 yıl sonra kan örnekleri alındı

İyi kahvaltı yapanlar daha sağlıklı

Kahvaltı yapmayanların kalp damar hastalığı riski yüksek

İyi kahvaltı alışkanlığı olanlar ileri yaşlarda daha sağlıklı oluyor.
İyi kahvaltı alışkanlığı olanlar ileri yaşlarda daha sağlıklı oluyor. [Shutterstock]

isveç’te umea üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının geçmişteki verileri inceleyerek yaptıkları araştırmanın sonuçları, “gençlik yıllarında iyi kahvaltı edenlerin ileri yaşlarda kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin düşük olduğunu” gösteriyor.

araştırma, geçmişte beslenme alışkanlıkları, özellikle kahvaltıda ne tükettikleri kaydedilmiş kişilerden 27 yıl sonra kan örnekleri alınarak yapıldı. kan örneklerini değerlendiren bilim insanları, gençken kahvaltı yapmayan, ya da kahvaltıyı besleyici olmayan yiyeceklerle geçiştirenlerin metabolik sendroma yakalanma riskinin daha fazla olduğunu gözlemlediler.

kahvaltıyı atlayanlarda metabolik sendrom belirtilerine yüzde 68 daha fazla rastlandı. dolayısıyla bu kişilerin kalp damar hastalıkları ve diyabete yakalanma riskinin daha fazla olduğu belirtildi.

araştırmaya imza atanlardan maria wennberg, sonuçların, kahvaltının önemini bir kez daha gösterdiğine dikkati çekerek, kahvaltıda iyi beslenmemenin glisemi dengesini de olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

metabolik sendrom, birden fazla kalp damar hastalığı risk faktörünün kümelendiği, kilo fazlalığı, diyabet, kolesterol ve tansiyon yüksekliği ile seyreden hastalıklar grubunu ifade ediyor.

bu ''modern yaşam'' sendromu en fazla masa başında oturan, beslenmesi düzensiz, yoğun stres altında çalışan kişileri etkiliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;