Bilim-Teknoloji

Kalça kemiği iddiasını çürüten açıklama

NASA, Curisoity keşif aracının 14 Ağustos'ta çektiği kalça kemiğine benzeyen yapının sıradan bir Mars taşı olduğunu belirtti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Mars taşının erozyonla kemik fosiline benzediği düşünülüyor. [Fotoğraf: NASA]

nasa tarafından yayımlandığı anda ufo araştırmacıları arasında büyük tartışma başlatan 'kalça kemiğinin', marslılardan geriye kalan bir fosil olmadığı, tersine hava olaylarının etkisiyle erozyona uğramış bir taş olduğu belirtildi.

nasa'nın web sitesinden yapılan açıklamada, kemiğe benzeyen taşın rüzgar veya suyun etkisiyle erozyona uğradığı savunuldu. ufo araştırmacıları, kemiğin insan parmağına veya bir tür kertenkele benzeri canlının omurgasına ait olabileceğini öne sürmüştü.

curiosity'nin mars'ta gerçekleştirdiği sondajların kimyasal analizleri sonucunda, kızıl gezegen'in bir zamanlar suya sahip olduğu ve ilkel yaşam barındırdığı düşüncesi neredeyse kesinlik kazanmıştı. nasa, elde edilen bulgulara rağmen geride büyük fosiller bırakacak kadar büyük canlıların bir zamanlar mars'ta yaşadığını düşünmediklerini ifade etti.

açıklamada, 'mars'ta yaşam var olduysa, bu canlıların basit mikrobiyolojik seviyede olabileceği' belirtildi. atmosferinde çok düşük oranda oksijen bulunduran mars'ın, bu yüzden büyük canlıların ortaya çıkmasına izin veremeyeceği not düşüldü.

curiosity, şubat 2013'te gözlem yaptığı sarıbıçak körfezi'nde bir kayaya saplanmış gibi duran metal bir cisim görüntülemiş, nisan 2014'te ise kaynağı bilinmeyen bir ışık fotoğraflamıştı. opportunity keşif aracı ise şubat ayında nereden geldiği anlaşılmayan bir taşa rastlamıştı. viking-1'dan bu yana onlarca yıldır mars'ta yaşanan benzer gözlemlerin birçoğu, bilimsel olarak cevaplanabildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;