PKK

Kalın: CENTCOM aklını mı yitirdi?

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin başını çektiği SDG tarafından yapılan bir açıklamayı Twitter hesabından paylaştı. SDG'nin "PKK ile ilgimiz yok" dediği açıklamanın CENTCOM tarafından paylaşılmasına tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bu bir şaka mı yoksa CENTCOM aklını mı yitirdi?" diye sordu.

[Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, abd merkez kuvvetler komutanlığının (centcom) sosyal medya hesabı twitter'da, sdg imzası taşıyan ve büyük bölümünü pkk'nın suriye kolu pyd/ypg'nin oluşturduğu yapının "pkk ile ilişkisinin olmadığını iddia eden" açıklamasına tepki gösterdi. kalın, twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "bu bir şaka mı yoksa centcom aklını mı yitirdi, buna kimsenin inanacağını düşünüyor musunuz? abd terörist grubu meşrulaştırma çabasına son vermeli." ifadelerine yer verdi.

centcom, twitter'da, büyük bölümünü pyd/ypg'nin oluşturdu sgd'nin, "pkk ile ilişkisinin olmadığını" iddia eden açıklaması paylaşılmış, açıklamanın üstüne de "sdg, pkk ile herhangi bir bağının veya ilişkisinin olmadığını onaylıyor." ifadelerine yer vererek, pyd'nin "sözcülüğünü" yapmıştı.

açıklama şu şekilde:

"suriye demokratik güçleri çatısı altındaki kürt, arap, türkmen, süryani ve suriyeli gruplar olarak bizler, bazı bölge ülkelerinin iddialarının aksine, kürdistan işçi partisi'nin (pkk) bir parçası değiliz. bizler kendimizi suriye ulusu ve topraklarının bir parçası olarak görüyoruz. topraklarımızı işid teröristlerinden kurtarmak için suriyeli diğer gruplarla birlikte kanımızı ve canımızı verdik. tüm suriye topraklarını işid savaşçılarından kurtarıp güvenceye alana kadar da savaşacağımızı ve ayrıca insanlığın ve medeni dünyanın karşı karşıya olduğu ortak tehditleri yok etmek için, teröre karşı kurulan uluslararası koalisyon kapsamındaki müttefiklerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğimizi duyuruyoruz. teröre karşı kurulan uluslararası koalisyonun yardımıyla, rakka'yı kurtarmaya yönelik taarruzlarımızı hedefimize ulaşıp işid'i mağlup edinceye dek sürdüreceğiz. tüm gayretlerimizi suriye'de barış ve istikrar sağlayacak uygun ortamı oluşturmaya yoğunlaştırmakla birlikte, türkiye dahil tüm komşu ülkelerle karşılıklı saygıya dayalı güçlü bir ilişki de kurmak istiyoruz."

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü mark toner de yaptığı basın toplantısında terör örgütü pyd'nin, "uzun vadede suriye'deki politik çözüm arayışlarının bir parçası olması gerektiğini" savunmuştu. 

pkk’nın suriye’deki kolu pyd’nin silahlı kanadı olan ypg’ye verilen destek türkiye’nin tepkisine sebep olunca, abd bu desteği ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. bu tarihte sınırlı sayıda arap, süryani ve türkmen gücü de ypg’ye katarak suriye demokratik güçleri’ni kurdu. sdg’nin omurgasını ve komutasını yine ypg oluşturuyor.

abd dışişleri bakanlığı'ndan marie harf ekim 2014’te pyd’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, washington yönetimi eylül 2015’te de pyd’nin silahlı kanadı ypg’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

kaynak: al jazeera, aa, twitter

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;