Süleyman Şah Türbesi

Kalın: PYD ile temas olmadı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Şah Fırat Operasyonu'nda PYD ile işbirliği yapıldığı iddialarını yalanladı. "PYD bizim için bir terör örgütüdür" dedi.

ibrahimkalın main
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın. [Fotoğraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk - Arşiv]

cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın cumhurbaşkanlığı sarayı'nda bir basın toplantısı düzenledi. kalın, süleyman şah türbesi ve saygı karakolu'nun boşaltılmasına yönelik operasyonla ilgili soruları yanıtladı. operasyon öncesi türkiye'nin müttefiklerine bilgi verdiğini belirten kalın, operasyonun tamamen türkiye'nin inisiyatifi ve imkanlarıyla yapıldığını söyledi. kalın, operasyon için pyd'yle işbirliği yapıldığı iddialarını yalanladı: 

"sayın başbakanımızın açıkladığı gibi müttefiklere bilgi verildi, suriye yönetimine nota verildi. bahsettiğiniz örgütlerle temas, koordinasyon ve yardımlaşma sözkonusu değildir. tamamen türkiye'nin kendi imkan ve kabiliyetleriyle hayata geçirilmiş bir operasyondur. bu operasyonun hazırlanışı ve operasyonda sorun yaşanmaması da bilgi birikimiyle alakalıdır. öncelikli hedefimiz, arzumuz suriye'deki çatışmaların sona ermesi, halkın hak ettiği özgürlük, adalet prensiplerine kavuşmasıdır. biz kendimize ait tedbirleri alırken suriye halkına destek vermeye de devam ediyoruz. ama suriye'deki durumun her gün daha kötüye gittiği aşikâr, uluslararası toplum üzerine düşeni yerine getirmek zorundadır. bu büyük dram fotoğrafı içinde görülmelidir bu operasyon."

türbenin yeni yeri riskli mi?

kalın, süleyman şah'ın naaşının nakledildiği suriye eşmesi'nin pyd'nin silahlı kolu ypg'nin kontrolü altında olduğu, bu nedenle güvenlik açısından risk taşıyıp taşımadığı sorusunu da yanıtladı: 

"pyd bizim için bir terör örgütüdür. suriye'deki kırılgan yapı içinde, şu örgüt şuraya hakim demek bile zordur. bunlar her gün değişir. bizim şu anda suriye eşmesi olarak belirlediğimiz yer türkiye cumhuriyeti devletinin koruması altındadır. çatışma ihtimali görmüyoruz. burayla ilgili zemin, kazı çalışmaları yapılıyor, bu türbe tarihi değerine uygun şekilde inşa edilip, korunacak ve türk bayrağı orada korunmaya devam edecektir."

cumhurbaşkanlığı sözcüsü kalın, cumhurbaşkanı erdoğan'ın türbenin ve karakolun yeni yeriyle ilgili ziyaret planının şimdilik olmadığını söyledi. kalın, tahliye operasyonunun "kötüye giden şartlara karşı alınmış bir tedbir" olduğunu söyledi. kalın, "hükümetimiz türbe ve karakola olabilecek muhtemel bir saldırıyı ve askerlerimizin hayatlarını tehlikeye atılma riskini ortadan kaldırmış bulunmaktadır." dedi. kalın, türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan doğan suriye'de sahip olduğu toprak parçasının hukuki statüsünde bir değişiklik olmadığını vurguladı.

kalın, operasyon için suriye'den yapılan "savaş nedenidir" açıklamasına da tepki gösterdi. 

"suriye rejiminin yaptığı açıklamanın bizim nezdimizde bir karşılığı olmadığını ifade etmek isterim. milyonlarca vatandaşını mülteci haline getirmiş bir rejimin meşruiyeti kalmamıştır, bir karşılığı yoktur. bu konuyla ilgili olarak suriye’ye bir nota verilmiş ve bu operasyon gerçekleştirilmiştir. burada bundan sonrasıyla ilgili olarak suriye’deki muhalefetin güçlendirilmesi, suk’a insani açıdan, lojistik açıdan destek verilmesinin sağlanması kritik eşiği oluşturmaktadır. uluslararası toplum sorumluluğunu tam manasıyla yerine getirmediği için konu bu noktaya gelmiş ve suriye toprakları adeta, bu tür örgütlerin militan devşirme alanı haline gelmiştir." 

'türkiye bu mücadeleyi tek başına veremez'

türkiye'nin işid'le mücadele konusunda tavrının net olduğunu belirten kalın, türkiye'ye giriş yapmak isteyen işid mensuplarının geldikleri ülkelerden çıkış yapmasının engellenmesini istedi. kalın, "eşgüdüm ve koordinasyona her zamankinden fazla ihtiyaç var." dedi. kalın, esed rejimi ile işid arasındaki ilişkiyle ilgili cevapsız sorular olduğunu savundu: 

"esed rejimi hür suriye ordusu'nu bölmek için işid'i desteklemekte, barbarca eylemlerine izin vermektedir. suriye rejimi hür suriye ordusu ve diğer muhaliflerin elindeki kasabaları bombalarken, daiş'in kontrolündeki köylere, kasabalara yönelik neden ciddi bir saldırı yapmamıştır? aynı şekilde daiş bir çok insanı öldürdü, bu kadar operasyon gücü olan bir örgüt esed rejimine karşı neden bir saldırı yapmadı? bu soruyu da sormak gerekir."

başkanlık sistemi tartışmaları

cumhurbaşkanlığı sözcüsü kalın, başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaların "türkiye en iyi nasıl yönetilir?" sorusu bağlamında yapılmasının önemli olduğu vurguladı. kalın, her kesimin bu tartışmaya katkı vermesini istedi:

"bu konuda uzun zamandır devam eden çalışmalar yapılmaktadır. sayın cumhurbaşkanımızı bu konuyu çeşitli vesilelerle dile getirmektedir, son olarak konunun uzmanı hukukçu, akademisyenlerle bu konuyu ele aldı. bu konunun 'türkiye en iyi nasıl yönetilir?' sorusu bağlamında tartışılmasının türkiye'nin gelecekteki hedefine ulaşması açısından önemli katkılar vereceğini düşünüyoruz. siyasi figürlerin bu konuya katkıda bulunması arzu edilen bir durumdur."

kalın, cumhurbaşkanı erdoğan'ın gündeme getirdiği türk tipi başkanlık modeli sistemi içinde dar bölge seçim sistemi olup olmadığı sorusunu da yanıtladı: 

"başkanlık sistemiyle ilgili farklı modeller var. parlamentonun hiçbir yetkisi olmayacak, asgariye indirilecek deniyor, bunların gerçeklerle ilgisi yok. yapılacak çalışma meclis çalışmaları doğrultusunda ortaya çıkacaktır, dar mı daraltılmış mı, temsilin en yüksek olduğu sistem hangisidir. federalizm demediğimiz modeller de mevcut, bunlar 'türkiye en iyi nasıl yönetilir, en etkili sistem nasıl inşa edilir?' sorusuna yanıt olarak tartışılacak konular. başkanlık sistemi tek adam yönetimidir algısı verilmeye çalışılıyor. bununla uzaktan yakından ilgisi yoktur. kuvvetler ayrılığı çok net ortaya konduğu için yasamayla yürütmenin alanları ayrılmıştır, yargı da bunları denetleyen merci olarak orada yerine sahiptir."

füze savunma sistemi ihalesi

cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcısı ve cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, füze savunma sistemi ihalesiyle ilgili son kararın verilmediğini hatırlattı. kalın, sistemin nato'ya entegre olmaması gibi bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi: 

"bu füze meselesi gündeme geldiğinden beri türkiye’nin nato üyeliğini tartışmaya açanlar, bir ülkenin füze alırken hangi kararları verebileceğine ilişkin bir zihin karışıklığı içindeler. fiyat, teslim tarihi ve teknolojiye, en menfaate uygun karar neyse o verilir. nato ile uyumlu olmaması diye bir durum sözkonusu olmaz, elbette bu uyum sağlanacak fakat tartışmalar art niyetli noktalara gidebilmektedir. ideolojik siyasi noktaya çekmeye çalışmak, tartışmayı verimsiz noktaya götürür." 

kaynak: al jazeera

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;