Çözüm süreci

Kandil ateşkes istedi

KCK yöneticisi Mustafa Karasu, 'tahkim edilmiş ateşkes çerçevesinde, arabulucular gözetiminde bir müzakere ve demokratik çözüme hazır olduklarını' söyledi. Açıklama, HDP'li vekillerin de aralarında olduğu heyetin Kandil'i ziyaretinin ardından geldi.

kandil'deki kck yürütme konseyi üyesi mustafa karasu, pkk'ya yakın med nuçe tv'de yaptığı açıklamada, 'tahkim edilmiş ateşkes çerçevesinde, arabulucular gözetiminde bir müzakere ve demokratik çözüme hazır olduklarını' söyledi.

açıklama, aralarında hdp'li vekillerin de olduğu 8 kişilik heyetin kandil'de kck yöneticileriyle görüştüğü bir zamana denk geldi.

dha'nın haberine göre, son gelişmeleri değerlendirmek üzere kuzey irak'a giden hdp, demokratik toplum kongresi (dtk), halkların demokratik kongresi (hdk) ve demokratik bölgeler partisi'nin (dbp) başkan ve yöneticilerinden oluşan 8 kişilik heyet, önce celal talabani'nin lideri olduğu irak kürdistan yurtseverler birliği (ikyb) ve goran partisi yöneticileri ile görüştü. 

heyet daha sonra kandil dağı'na çıkarak kck yönetimi ile bir araya geldi.

üç gün önce habur sınır kapısı'ndan irak'a geçen heyette, hdp eş genel başkanı figen yüksekdağ, dtk eş başkanı ve hakkâri milletvekili selma irmak, hdk sözcüsü ve hdp mersin milletvekili ertuğrul kürkçü ve demokratik bölgeler partisi (dbp) eş genel başkanı kamuran yüksek'in de aralarında olduğu sekiz isim yer aldı. 

kandil'deki görüşmede, son gelişmeler ile 1 kasım seçimlerinin ele alındığı ifade edildi. heyetteki isimlerden bir bölümü bu sabaha karşı uçak ile irak'tan türkiye'ye dönerken, diğerlerinin de bugün döneceği belirtildi.

hükümet silahların bırakılmasını istiyor

hükümet, pkk'ya yönelik operasyonların durdurulması ve müzakerelere yeniden başlanabilmesi için pkk'nın silahlı unsurlarının ülke dışına çıkmasını ve tam eylemsizliğe geçmesini şart koşuyor.

pkk lideri abdullah öcalan, 21 mart 2013 nevruzu'nda silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan etmiş, bütün pkk unsurlarının ülke dışına çıkmasını istemiş, o yıl mayıs ayında başlayan çıkışlar gezi parkı sürecinde yine öcalan'ın talimatıyla durdurulmuştu.

kandil çıkan pkk unsurlarını daha sonra türkiye'ye geri gönderdiklerini açıklamıştı.

kaynak: dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;