Kürt sorunu

Kandil-İmralı çatlağı

Öcalan’ın 21 Mart'ta yapacağı açıklama öncesinde Kandil, Öcalan'ın önünü kesme çabasına girdi. PKK’nın çatı örgütü KCK hükümetin “demokratikleşme hamlesinin muhatabı olmaktan çıktığı” açıklamasını yaptı. PKK lideri Öcalan, 9 Mart'ta BDP-HDP heyetiyle yaptığı görüşmede "devlet heyetiyle son görüşmem olumlu geçti" demişti.

KCK Yürütme Konseyi'nin iki eş başkanından biri Cemil Bayık. [Aarşiv]
kck açıklamasında, “gerillanın” sınırdışına çekildiği, halkın yüzde 80’inin çözüm sürecine destek verdiği belirtilerek, “buna rağmen akp hükümeti çözüm için adım atmamıştır” denildi. hükümetin, “çatışmasızlığın sürmesini ve bu ortamda seçimlere ulaşmayı yeterli gördüğünü” iddia eden kck, açıklamasında, daha önce yaptıkları “uyarıların” da dikkate alınmadığını söyledi.  açıklamada, hükümet, “verilen fırsatları demokratikleşme doğrultusunda değil, kendi hegemonyasını güçlendirmek için kullanmakla” suçlandı.
“akp, çağrıların muhatabı olmaktan çıktı”
açıklamada, “abdullah öcalan’ın çağrılarına ve halkın beklentilerine sonbaharın sonuna kadar karşılık verip adım atmayan hükümetin, atılan adımların ve yapılan çağrıların muhatabı olmaktan çıktığı” ifade edildi.
17 aralık vurgusu
açıklamada, 17 aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna da vurgu yapılarak, öcalan’ın, bu süreçte fırsatçı bir yaklaşıma girmediği ancak akp’nin bu şansı da kullanamadığı savunuldu; hükümet, yaşanan krizde daha baskıcı uygulamalara yönelmekle suçlandı.  devamında,  “akp gibi hegemonya peşinde koşan bir hükümetin bu sorunu çözemeyeceği anlaşılmıştır” denildi ve akp’nin, öcalan’ın büyük çaba harcadığı demokratikleşme hamlesinin muhatabı olmaktan çıktığı ifade edildi.
"akp'nin karşısında dış güçler ve uzantıları"
akp’nin siyasal zeminini kaybettiği öne sürülen açıklamada, bunun karşısında “dış güçler ve onların ve türkiye'deki uzantıları yeni bir iktidar bloku oluşturup kendi hegemonyalarını sağlama konusunda zorlanmaktadır” denildi.  açıklamada, “halkın direnişinden sadece akp hükümeti değil, dış güçler ve onun içerideki uzantıları olan fetullahçılar, chp ve mhp de ürkmekte ve korkmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
öcalan “görüşme olumlu geçti” demişti
pkk’nın hapisteki lideri abdullah öcalan, son olarak 9 mart’ta bdp-hdp heyetiyle görüştü. öcalan, bu görüşmede sürecin arkasında durduğu mesajını verdi. görüşmenin ardından yapılan açıklamaya göre, öcalan, devlet heyetiyle yaptığı son görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. açıklamada, öcalan'ın 'her ne kadar diyalog aşamasından müzakere aşamasına henüz geçilmemiş olsa da umudunu halen koruduğunu' belirttiği vurgulandı. halkın da sürece bu şekilde yaklaşmasını isteyen öcalan, sürece dair 'genel ve çarpıcı' bir değerlendirmeyi 21 mart'ta diyarbakır'daki nevruz kutlamasında okunacak bir mektupla yapacağını söyledi. açıklamaya göre öcalan mektup için 'tarihi' ifadesini kullandı. 
'kck öcalan'ı aşacak politika üretemez'
al jazeera'ye kck'nın deklarasyonunu yorumlayan yazar ümit fırat, "kck seçim öncesi kendi taraftarlarına ‘kimseye angaje olmayın bizim işaretimizi bekleyin’ mesajı veriyor." dedi. ancak kck ve cemil bayık’ın öcalan’ı aşabilecek bir politika üretme şansları olmadığını da belirtti:
"şu anda öcalan’ı çatışma ve şiddet ortamına çekmeye çalışıyorlar. ben öcalan’ın nevruz açıklamasının daha bağlayıcı olduğunun düşünüyorum. kck’nın açıklaması bu nitelikte değil. öcalan muhtemelen seçimlere kadar sükûnet tavsiye edecektir. öcalan’ın zaman zaman umutsuzluk belirtse de mevcut hükümetle bir yere varılacağana dair ümitleri sürüyor. kck silahlı güç olarak şu anda radikal bir konumda. partinin politik yapılanmasında öcalan söz sahibidir. kck, öcalan’ı yeniden bir emrivaki yaparak çatışmaya ve sertleşmeye ikna etmeye çalışıyor olabilir. kck bir takım provokasyonlarla, yerel çatışmalarla şiddeti tırmandırıp 'buraya kadar' dedirtmek istiyor olabilir. burada bir takım uluslararası aktörlerin devrede olduğunu görmek lazım. erdoğan’ı gözden çıkarmış bir takım güçlerden bahsediyorum."

'siyasi tavır alınıyor'

dicle üniversitesi öğretim görevlisi vahap coşkun ise kck'nın çözüm sürecini baltalamaya değil, siyasi bir tavır sergilemeye çalıştığını söyledi: 

"bu tip açıklamalar seçim sürecinde yapılır ancak çözüm sürecini belirleyecek olan öcalan’ın duruşudur. kürt siyasetinin temel önceliği 30 mart’taki seçimler bu seçimlerde elde edilecek başarı hareketin elini güçlendirir. bu açıklama çözüm sürecini baltalayacak bir söylem değil karşılıklı siyasi tavır alış olarak görülmeli. öcalan’ı süreç dışında bırakmak gibi bir amaç olduğunu düşünmüyorum. tam tersine öcalan’ın elini güçlendirmeyi hedefliyor olabilir. bir diğer nokta da, kürt hareketinden ak parti’ye yönelik eleştiri yapılmadığına ve muhalefet geliştirilmediğine dair düşünceye karşı yapılmış bir söylem olma ihtimali söz konusu."

'aceleci bir açıklama'

açıklamanın aceleci olduğunu söyleyen gazeteci-yazar orhan miroğlu, "bu açıklamanın bir geçerliliğinin olması için öcalan’ın 21 mart’ta yapacağı açıklamaları beklemek gerekiyor." dedi:

"öcalan’ın nevruz konuşmasında yapılabilecek muhtemel olumlu bir yaklaşıma karşı atılmış bir adım olma ihtimali söz konusu. ak parti’nin meşruiyetini yitirdiği fikri ulusalcı bir fikir ve kürtlerin bu düşünceye katılması için bir gerekçe yok. 30 mart arefesinde bunu yapılması da kürtlere vazife değildir. bu bakımdan vahim bir açıklama. öcalan ile pkk arasında bir duvar örme çabaları hep vardı. umuyorum ki bu açıklama bü yönde yapılmamış olsun. öcalan’ı devre dışı bırakmaya yönelik bir açıklama da olabilir. ancak kürt meselesinin çözümünde  başbakan erdoğan’ın rolü ne kadar önemliyse öcalan’ın rolü de o kadar önemlidir. kürt siyasi hareketinde öcalan’ın rolünü oynayabilecek ikinci bir kişi yok." 

kaynak: al jazeera, ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;