Kanser

'Kanserden ölümlerin yarısı sigaradan'

Sigaranın sağlığa zararı çoğu kişinin tahmin ettiğinden de fazla. Doç. Dr. İrfan Çiçin, sigaranın Çernobil kadar tehlikeli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Konular: Sağlık

Haberin Öne Çıkanları

Kanserin yüzde 15'i genetik, yüzde 85'i çevresel.

Kanserlerin yarısının nedeni sigara.

Sigara diyabet gibi bir halk sağlığı problemi kabul ediliyor.

Akciğer kanserinin baş nedeni sigara.
Akciğer kanserinin baş nedeni sigara. [Shutterstock]

trakya üniversitesi tıp fakültesi tıbbi onkoloji bilim dalı iç hastalıkları öğretim üyesi doç. dr. irfan çiçin, kanserin yüzde 15'inin genetik, yüzde 85'inin ise çevresel nedenlere bağlı olduğunu söyledi. kanserden ölümlerin yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını vurgulayan çiçin, şöyle konuştu:

"sigara çernobil'den daha tehlikeli. bütün sindirim sistemi, yemek borusu, baş, boyun, mide, pankreas ve kadınlarda rahim ağzı kanserinin tek kanıtlı nedeni sigara. kanserin bir halk sağlığı sorunu olduğu açık. ölen her 10 kişiden 2-3'ü kanserden ölüyor. her 2-3 ailede bir neredeyse bir kanser hastası var. her 8-10 kadından biri de meme kanseri oluyor. kanser, şeker hastalığı ve tansiyon gibi bir halk sağlığı problemidir."

doç. dr. irfan çiçin, her gün içilen altı sigaranın trakya ve karadeniz'de çernobil'in etkilediği kadar insanın kanser olmasına neden olduğunu belirterek, kanserle ilgili test yaptırmak ve kontrol olmak isteyen kişilerin onkoloji hastanelerine başvurması gerektiğini söyledi. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;