İş kazaları

Kapatılması istenen küçük madenler

Ermenek ile gündeme gelen ve Çalışma Bakanı Çelik’in 'Kapatılmaları gerekir” dediği küçük madenlerin sayısı 300 civarında. Yıllık üretime katkıları binde 1. Sermayeleri yetersiz olduğu için yatırım yapmıyorlar.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Yıllık toplam üretim 80 milyon ton

Üretimin binde 1'i küçüklerden

300 küçük maden var

Bakan Faruk Çelik. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

yılda 80 milyon ton kömür üreten türkiye'de büyük rezervli madenlerin yanı sıra küçük madenler de bulunuyor. ermenek'teki maden kazası sonrası yaptığı açıklamada çalışma bakanı faruk çelik küçük rezervli madenlerin iş güvenliğine gerekli yatırımı yapmadığı ve kapatılması gerektiğini söyledi. bakan çelik’in “küçük maden” dediği madenlerde yıllık 80-100 bin ton kömür üretiliyor. 

türkiye'deki madenlerle ilgili detaylı verileri enerji bakanlığı tutuyor. al jazeera'nin ulaştığı bakanlık kaynakları verileri paylaşmak istemedi. ancak al jazeera'nin meslek örgütleri ve odalardan aldığı bilgiler tabloyu ortaya koyuyor.  

'büyük madende 7 milyon ton, küçükte 80 bin ton'

türkiye madenciler derneği'nde görevli maden mühendisi tayfun mater, al jazeera’ye küçük madenleri büyük madenlerden ayıran özellikleri anlattı:

“soma gibi büyük madenler türkiye'nin yıllık ürettiği 80 milyon ton kömürden 6-7 milyon tonunu tek başına üretir. küçük madenler ise ermenek'teki maden gibi yılda 80-100 bin ton kömür üretebilir. onlarca küçük maden bir büyük madenin ürettiği kömürü üretemeyebilir. bu küçük madenlerden ülkemizde yüzlerce var. büyük madenlerde 6 bin kişi çalışırken küçük madenlerde ise 40'ar kişilik vardiyalarda toplamda 100-120 kişi çalışır"

'yaklaşık 300 küçük maden var'

al jazeera’ye konuşan maden mühendisleri odası başkanı ayhan yüksel ise küçük madenlerden türkiye genelinde 270 ile 300 arasında olduğunu söyledi. yüksel, küçük madenlerin işçi başına aylık 20-25 ton kömür çıkarabildiğini ifade etti. küçük madenlerde ilk alındığında yatırım yapılması gerektiğini söyleyen yüksel, yeterli sermayesi olmadığı için bu işletmelerin genelde yatırım yapmadığının altını çizdi. ruhsat verirken bunların da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

'küçük madenlerin kapatılması gerekir'

çalışma bakanı faruk çelik, ermenek'teki incelemelerinin ardından kazanın yaşandığı madene benzer tüm küçük madenlerin kapatılması gerektiğini söylemişti:

“bunlar efektif değil. buradaki, karaman’daki maden gibi, iş sağlığı güvenliği hükümlerine uygun olmayan, işveren, böyle küçük madenler olunca, az sayıda işçinin çalıştığı, rezervi tükenmek üzere olan bu tip ocaklara gereken yatırımı yapmıyor. daha fazla kâr elde etmek için maliyeti minimumda tutmaya çalışıyor ve bu sebeple mevzuatın gereği olan tedbirlerin yarattığı masraftan kaçınıyor. ben işte bu tür madenlerin kapatılması gerekir diyorum. bunların kapatılması ve bunların yerine, daha büyük ve iş sağlığı güvenliği koşullarının sağlanabileceği madenlere ağırlık verilmesi gerekir.”

kaynak:al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;