Siyaset

'Kapatma teklif dahi edilemesin'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti kapatmalara karşı yapılacak düzenleme için "Bir siyasi partinin kapatılması teklif dahi edilemez diye bir hükmün oraya gelmesi lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2015 Balıkesir Ekonomi Ödülleri Töreni"nde konuştu. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, chp ve mhp'nin kapatılacağı iddialarının ardından gündeme gelen parti kapatma davalarıyla ilgili görüşünü açıklarken, bu konuda bir düzenleme yapılacaksa bunun 'bir siyasi partinin kapatılması dahi teklif edilemez' şeklinde bir hükmü içermesi gerektiğini söyledi. 

balıkesir'de ekonomi ödülleri töreninde iş adamlarına hitap eden cumhurbaşkanı erdoğan, parti kapatmalarla ilgili 'tüzel kişilerin cezalandıralamayacağını' söyledi.

2010 yılında partilerin kapatılmasını engelleyecek düzenlemeyi muhalefetin ve kendi partisinden bazı vekillerin destek vermemesi yüzünden çıkarılamadığını anlatan erdoğan, meclis'e sunulan yeni düzenlemenin kısa sürede geçmesine ilişkin temennisini dile getirdi. erdoğan kapatma davasının açılmasını meclis'te kurulacak komisyonun iznine bağlayan teklif için de, 'burada ilk defa söylüyorum' diyerek şu görüşü dile getirdi:

"bana kalırsa herhangi bir şekilde bir şeye bağlanmasını doğru bilmiyorum. gerçek kişikle tüzel kişiliği birbirine karıştırmayalım. gerçek kişiye ceza verilmeli. bir parti suç işlediyle genel başkanına, yöneticilerine ceza verilmeli. mesela iktidar partisinin 22 milyon oy vereni var. onu kapattığınızda siz 22 milyonu cezalandırıyorsunuz. 
bu şimdi şöyle olması lazım. ben diyorum ki bir siyasi partinin kapatılması gibi bir madde gündeme gelse, bunun için söylenmesi gereken, 'bir siyasi partinin kapatılması teklif dahi edilemez' diye bir hükmün oraya gelmesi lazım. ancak suçu işleyen kimse, onlar bu işin bedelini öder.
tüzel kişiye ceza verilir mi? cezanın kime verilmesi lazım, gerçek kişiye verilmesi lazım. bir partinin başkanı suç işlediyse ver. üyeleri suç işlediyse kendisine ver. ama bir partiye bu cezayı niye veriyorsun?"
cumhurbaşkanı erdoğan aynı şeyin dernek ve vakıflar için de geçerli olması gerektiğini belirterek, "talebayı cezalandırmakla bir yere varamazsın." diye konuştu.  
"kardeşim neyin eksin senin?"
"cumhurbaşkanı erdoğan, balıkesir'de de "kürt sorunu yok" görüşünü tekrarladı:
"hâlâ varsa yoksa kürt sorunu. kardeşim ne kürt sorunu, artık böyle bir şey yok. kardeşim neyin eksik senin?. bir kürt olarak sen bu ülkede cumhurbaşkanı oldun mu? oldun. başbakan çıkardın mı? çıkardın. bakan çıkardın mı? çıkardın. devletin en üst kademelerine yönetici gönderdin mi, gönderiyor musun? var. türk silahlı kuvvetlerinde var mısın? var. ne istiyorsun daha, ne istiyorsun?''
"allah aşkına bizden farklı neyiniz var" 
''allah aşkına bizden farklı neyiniz var. her şeye sahipsiniz. yıllar yılı yolunuz yoktu yolunuzu yaptık. havaalanı yapıyoruz hakkari'ye havaalanı yaptırmıyorlar. bunları biz yaptık. işadamlarının, müteahhitlerin makinelerini yakıyorlar. niye yakıyorsun? hani hizmet istiyordun. iğdır'a yaptık havalimanı, ağrı'ya yaptık havalimanı, kars'a havalimanı. bu devlet bir ayrım yaptı mı? batı'ya ne yaptıysa doğu'ya da güneydoğu'ya aynısı nı yaptı, yapıyor. kardeşlerim dert başka. biz ret politikalarını ayaklarımızın altına aldık. kardeşlerim biz asimilasyon politikalarını ayaklarımızın altına aldık. biz inkar politikalarını ayaklarımızın altına aldık. çünkü biz şunu söyledik. yaradılanı yaradandan ötürü sevdik, seviyoruz, seveyeceğiz''
ayrım yok, ama bu işleri köpürterek bunlar bu işin siyasetini çirkin bir şekilde yapıyorlar. bir olmamız lazım, diri olmamız lazım. 
türkiye 1994 krizi gibi 2004 kriz gibi bir krizin içinde yuvarlansa, 1970’ler gibi, 1990'lar gibi çatışma ortamına girse adeta sevinçten yerlerinde duramayacaklar. türkiye’nin zararları üzerinden kendi kâr hanelerini dolduranlara asla izin vermeyeceğiz."
başkanlık sistemi
cumhurbaşkanı erdoğan, seçmeni bir kez daha başkanlık sistemi ve yeni anayasa için bir partiye 400 milletvekili vermeye çağırdı. başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini cumhurbaşkanı seçilmeden önce de dile getirdiğini söyleyen erdoğan, mevcut sistemin türkiye'yi taşıyamadığını savundu, fransa'dan örnek verdi. iç güvenlik paketiyle ilgili görüşmeleri hatırlattı: 
"fransa’da de gaulle bu sistem olmazsa ben yokum dedi ve çekildi. çekildikten sonra peşine düştüler. ve sonra sıçrama yaptılar. niçin bu örnekler varken patinaj yapalım. 
iç güvenlik paketi haftalardır hâlâ geçemedi. çoğunluk kimde, iktidarda. 220 mi büyük, 310 mu, nasıl engelliyorlar bunu? sistem sakat da ondan."
 
 
kaynak: al jazeera
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;