Suriye'de iç savaş

'Kara birliklerinin zamanlaması bize bağlı değil'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyir, Suriye'ye göndermeye hazır olduklarını duyurduğu kara birlikleriyle ilgili detayların görüşüldüğünü, ABD öncülüğündeki koalisyonun talebi halinde gönderileceğini söyledi. Kara birlikleri açıklaması ve Suudi jetlerinin İncirlik'e gelmesi üzerine İran'dan da sert bir açıklama geldi.

suriye’ye özel harekât gücü göndermeye hazır olduğunu açıklayan suudi arabistan’ın dışişleri bakanı adil cubeyir, suudi kara birliklerinin suriye’ye girişinin ancak abd öncülüğündeki uluslararası işid karşıtı koalisyonun kararıyla gerçekleşeceğini söyledi:

“krallığın kara harekâtı için suriye’ye özel birlikler gönderme hazırlığı, koalisyonun işid’e karşı karada da bir parçasının olması kararıyla doğrudan bağlantılı. dolayısıyla zamanlaması bize bağlı değil. zamanlama ve birliklerin büyüklüğü üzerine hâlâ çalışılıyor.”

suudi arabistan ve körfez’deki müttefiklerinden birleşik arap emirlikleri şubat ayının başında kara birlikleri göndermeye hazır olduğunu duyurmuş, abd savunma bakanı carter’la konuyu brüksel’de görüşmüştü. carter da iki körfez ülkesinin sınırlı birliklerinin suriye’de işid’in üs olarak kullandığı rakka’yı geri almak için muhaliflere yardımcı olacağını duyurdu.

çavuşoğlu da ‘kara operasyonu’ dedi

suriye için perşembe günü münih’te varılan ‘saldırıların durdurulması’ anlaşmanın ertesinde, sahada kritik gelişmeler yaşanıyor. rusya anlaşmayı kapsamayan işid ve nusra dışında ‘diğer terör örgütlerini’ de vurmaya devam edeceğini duyurdu.

türk dışişleri bakanı çavuşoğlu da, münih’te suriye destek grubu ülkelerinin aldığı ‘saldırıların durdurulması’ kararının ardından yaptığı açıklamada, işid’i bitirmek için tüm koalisyon ülkelerinin kara harekatı da yapması gerektiğini söyledi:

“kara operasyonu da olması lazım. böyle bir strateji olursa 'türkiye ve suudi arabistan biz hepimiz kara operasyonuna girebiliriz' dedik. suudi arabistan şimdi türkiye'ye uçak da gönderiyor, incirlik'e. buradaki terör örgütlerinin arkasına sığınmak yerine 65 ülkenin havadan karadan daeş terör örgütünü temizlemesi gerekiyor. böyle olursa rusya'nın 'daeş mi esad mı' gibi 'daha iyi şeytanı seçin' deme durumuna da gelinmez.”

çavuşoğlu, “suudi arabistan askerleri türkiye sınırından suriye'ye girer mi?" sorusuna ise “bu bir temenni, planlanmış bir şey değil” cevabını verdi.

incirlik’e suudi jetleri geldi

abd, türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği pkk’nın suriye kolu ypg ile sahada işbirliği yaparken türkiye, angajman kuralları gereği son iki günde suriye’nin kuzeyinde ypg mevzilerini vurdu. vurulan azez-mare bölgesine ypg güçlerinin girmesi ankara'nın kırmızı çizgisi. ankara bölgenin işd'den temizlenmesinin ardından suriyeli arap ve türkmenlerden oluşan ılımlı muhalefetin yerleşmesini istiyor.

temmuz 2015’te incirlik üssü abd'ye açılırken de ankara bu talebini dile getirmişti. ancak abd, suriye'nin kuzeyinde ypg'nin de içinde olduğu gruplara yönelik desteğini sürdürdü.

temmuz 2015'ten bu yana abd’nin ve batılı koalisyon ülkelerinin suriye’de işid’e yönelik hava saldırıları için kullandığı incirlik üssü’ne cumartesi akşamı suudi arabistan jetleri de geldi.

suudi arabistan savunma bakanı danışmanı ahmet asiri, münih kararından iki gün sonra, cumartesi günü işid'e karşı mücadele kapsamında adana'daki incirlik üssüne gönderileceği açıklanan jetlerin üsse vardığını söyledi.

‘izin vermeyeceğiz’

bu gelişmelerin ardından iran genelkurmay başkanı yardımcısı general mesud cezayiri, suudi arabistan’ı kara birlikleri gönderme konusunda uyardı:

“suriye’deki durumun isyancıların istediği şekilde ilerlemesine izin vermeyeceğiz. bugün suriye’de savaşan teröristler ya suudi arabistan’ın ya amerika’nın ya da bölgedeki gerici güçlerin birlikleridir. bugün suriye ordusunun zaferleri karşısında suriye’ye asker göndermek istiyorlar ancak bu bir blöf ve psikolojik savaştır.”

yaklaşık beş yıldır süren suriye savaşında iran, esed rejiminin en büyük destekçilerinden. iran’a bağlı milisler ve iran’ın desteklediği hizbullah güçleri suriye sahasında muhaliflere karşı savaşıyor. rusya’nın da eylül ayında hava bombardımanıyla suriye’ye müdahale etmesinin ardından esed güçleri ilerleme kaydetmişti. bunun üzerine muhalifleri destekleyen suudi arabistan da ‘işid’e karşı savaşı yoğunlaştırmak amacıyla’ incirlik’i kullanacağını ve sahaya kuvvet göndermeye hazır olduğunu duyurmuştu.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;