Karadağ

Karadağ'da zafer Cukanoviç'in

Karadağ'da yapılan yerel seçimlerin galibi Başbakan Milo Cukanoviç'in kurduğu koalisyon oldu. Seçimlere 'mini genel seçim' gözüyle bakılıyordu.

Konular: Balkanlar, Karadağ
Karadağ'da 315 bin 14 seçmenden yüzde 70'i 12 şehir yönetimi için oy kullandı. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

626 bin nüfuslu karadağ'da halk, ülkedeki 12 şehir ve başkent podgoritsa'ya bağlı iki ilçede yeni belediye başkanlarını belirlemek üzere sandık başına gitti. 

315 bin 14 seçmenden yüzde 70'i oy kullandı.

seçimin galibi mevcut başbakan milo cukanoviç'in kurduğu grubun oldu. cukanoviç liderliğindeki sosyalist demokrat partisi (dps) daha önce de olduğu gibi azınlık grubundan hırvat (hgi), boşnak (bs), arnavut (dua)  partileri ile liberal parti'yle ortak oldu.

resmi olmayan seçim sonuçlarına göre "avrupai karadağ için milo cukanoviç" isimli koalisyon oyların yüzde 46,3'ünü aldı. başkent podgoritsa belediye başkanlığı için koalisyonun adayı eğitim bakanı slavolyub stjepanoviç'ti.

seçim sonrası konuşmasında milo cukanoviç karadağ'ı yönetmek için partisi dps'nin bir kez daha meşruluğunun kanıtlandığını söyledi.

karadağ'da belediye yönetimi yarışında olan 25 siyasi oluşumdan seçimin ikincisi ise yüzde 29 oyla demokratik cephe oldu.

fazla seçim usulsüzlüğü

yaklaşık 500'ü başkent podgoritsa'da olmak üzere 700'e yakın gözlemcinin seçimleri takip etti.

gözlemciler seçimler sırasında 500'ün üzerinde usulsüzlüğün kaydedildiğini belirtti. bazı seçim yerlerinde farklı parti destekçileri arasında kavgalar da yaşandı.

seçim kampanyasında siyasilerden en çok duyulan 'halk 90'lı yılların yolundan mı yoksa avrupa yolundan mı gideceğine karar verecek' ifadeleriydi.

siyasi analistlerin yorumlarına göre bu yerel seçimlere 'mini genel seçim' gözüyle bakılıyordu. karadağ siyasetinde gerçekleşebilecek değişikliklerin habercisi olabilecekleri kanaati vardı.

kayank: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;