Kürt sorunu

Karayılan: Karar vermek kolay değil

PKK’nın Kandil’deki silahlı kanadının lideri, Abdullah Öcalan’ın mektubuyla ilgili olarak düşünmeleri gerektiğini söyledi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Çözüm projesi yok'

'Öcalan devreye girsin'

BDP'liler mektubu ulaştırmıştı

Öcalan'ın mektubunu, Karayılan'a (en geride), BDP'li ve bağımsız milletvekillerinden oluşan bir heyet iletmişti.
Öcalan'ın mektubunu, Karayılan'a (en geride), BDP'li ve bağımsız milletvekillerinden oluşan bir heyet iletmişti. [Fotoğraf: Fırat Haber Ajansı]

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

pkk lideri abdullah öcalan'ın örgütün kuzey irak'taki silahlı kanadına gönderdiği mektuba, henüz yanıt gelmedi. örgütün kandil dağı'ndaki güçlerinin lideri murat karayılan, mektuba ilişkin olarak ‘düşünmeleri gereken noktalar’ olduğunu söyledi.  

örgüte yakınlığıyla bilinen fırat haber ajansı’na konuşan karayılan, pkk kadrolarına silah bıraktırmak için öcalan'ın ‘doğrudan devreye girmesi gerektiğini’ belirtti. karayılan, “önderliğimizin gönderdiği mektup, bizlerde önemli oranda bir kanaat oluşturmuş olsa da halen üzerinde düşünmemiz gereken noktalar da vardır. bu açıdan bizim karar almamız kolay değildir” dedi.

pkk lideri öcalan'ın yazdığı bir mektup, geçen hafta barış ve demokrasi partisi'nden (bdp) ve bağımsız milletvekillerinden oluşan bir heyet tarafından kandil dağı’na ulaştırılmıştı. 

‘henüz net proje yok’

murat karayılan açıklamasında, türkiye hükümetinin ‘henüz net bir çözüm projesi ortaya koymadığını’ vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“(öcalan’ın) bir devlet heyetiyle yaptığı diyaloglar sonucu şimdi bir çözüm perspektifini netleştirme çabası vardır; sorunun silahlı çatışmadan siyasal bir zemine evrilmesi ve demokratik yöntemlerle çözümü için ortak bir çözüm projesini netleştirme çabası vardır. bunun için bizlerden ve çeşitli kesimlerden görüş istemiştir. henüz ortada karşı tarafın netleşmiş bir projesi yoktur. sadece yürütülen tartışmalar vardır.”  

karayılan, örgüt olarak kendilerini ‘her zamankini aşan, kapsamlı bir savaşa hazırlamış durumda olduklarını’ ve ‘bu açıdan örgüt yapısını barışa ikna etmenin kolay olmadığını’ söyledi. süreçte abdullah öcalan’ın doğrudan devreye girmesini isteyen karayılan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“biz şimdi belki durdurabiliriz ama belli bir noktaya kadar durdurabiliriz. yönetim olarak, bütün bu konularda herkesi ikna etmenin bizi de aşan bir durum olacağını düşünüyoruz. o açıdan ilerki süreçlerde önderliğin (öcalan’ın) de devreye girmesi gerektiğini tekraren vurgulamak durumundayım.”
 
çözüm süreci
 

hükümet, kürt sorunu'nun çözümü amacıyla 2012'nin son aylarında milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden öcalan'la görüşmelere başlamıştı. görüşmelerin içeriğini ise kamuoyuna ilk olarak 31 aralık'ta başbakan recep tayyip erdoğan'ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan kamuoyuna açıklamıştı.

PKK'nın kuruluşu ve güçlenmesi

demokratik toplum kongresi (dtk) eşbaşkanı ve mardin bağımsız milletvekili ahmet türk ile bdp batman milletvekili ayla akat'ın ocak ayı başında imralı adası'nda hapis yatan öcalan'ı ziyaretiyle süreç yeni bir boyut kazanmıştı.

öcalan'ı 23 şubat'ta ziyaret eden ikinci heyet ise bdp milletvekilleri altan tan, sırrı süreyya önder ve pervin buldan'dan oluşuyordu. pkk lideri, bu görüşmenin ardından altı milletvekili üzerinden örgütün kandil'deki silahlı güçlerine ve avrupa kanadına birer mektup göndermişti.
 
bdp, milletvekillerinin kandil'e yaptığı ziyaret sonrasında, örgütün sürece tam destek verdiğini açıklamıştı.
 
öcalan'la yapılan görüşmenin tutanakları 28 şubat'ta milliyet gazetesinde yayımlanmıştı. başbakan erdoğan ise salı günü ak parti'nin tbmm grup toplantısı'nda yaptığı açıklamada, görüşme notlarını kimin sızdırdığını açıklayabileceklerini söylemişti.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;