İspanya

Katalonya'da gayriresmi bağımsızlık oylaması

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde yapılan gayriresmi halk oylamasına katılanların yüzde 80,72'si bağımsızlık istedi.

Konular: Avrupa
Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, Barcelona'daki bir okulda "bağımsızlık" sloganları altında oyunu kullandı. [Fotoğraf-AFP]
ispanya'nın doğusundaki katalonya özerk yönetiminde, anayasa mahkemesi'nin durdurma kararına rağmen yapılan gayriresmi halk oylamasında, katılımın yaklaşık yüzde 40 olduğu ve yüzde 80,72 oranında bağımsızlık yanlısı oy kullanıldığı açıklandı.

gayriresmi halk oylamasının sonuçlarını katalonya özerk yönetim hükümetinin başkan yardımcısı joana ortega açıkladı. 

sandıkların açılan yüzde 88,44'üne göre belirlenen sonuçları açıklayan ortega, halkoylamasında yöneltilen "katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musun?" ve buna ''evet'' yanıtı verenlere "bu devletin bağımsız olmasını istiyor musun?" sorularına verilen cevaplara göre oranları açıkladı.

bağımsızlık isteyenler anlamına gelen "evet-evet" cevabı verenlerin oranı yüzde 80,72 (1 milyon 649 bin 239 kişi), ispanya'ya bağlı ama özerklik hakları daha çok genişletilmiş bir katalonya isteyenler anlamına gelen "evet-hayır" seçeneğini işaretleyenlerin oranı yüzde 10,11, "hayır" diyerek katalonya'nın aynı özerklik hakları ile yönetilmesine devam edilmesini isteyenlerin oranı da yüzde 4,55 olarak verildi. ayrıca halkoylamasında yüzde 0,56 oranında boş oy çıktığı da açıklandı. 

ortega, yüzde 88,44'ü açılan sandıklara göre katılımın 2 milyon 43 bin 226 kişi olduğunu ifade ederek, kalan sandıkların da açılmasıyla tam katılım sayısının 2 milyon 250 bin civarında olmasını beklediklerini kaydetti.

bağımsızlık yanlısı olan ve halk oylamasının gerçekleşmesi için sivil toplumu örgütleyen katalonya ulusal asamblesi'nin başkanı carme forcadell de yaptığı değerlendirmede, "bugün ispanyol adaletine, tüm tehditlerine rağmen artık ondan korkmadığımızı gösterdik" dedi. 9 kasım'ın katalonya için "ilk tur seçim" olduğunu savunan forcadell, katalonya'da olası bir erken seçim iddialarına atıfta bulunarak, yarından itibaren "seçimlerden konuşmaya başlayacaklarını" söyledi. katalonya'da azınlık hükümetine dışarıdan destek veren ve açıklanan son anketlerde olası bir seçimde birinci parti çıkacağı belirtilen katalonya cumhuriyetçi solu (erc) partisi de benzer bir açıklama yaparak, bu halkoylamasının ardından katalonya'da erken seçimlere gidilmesini istedi.

"bugün tam bir başarı sağlanmıştır"

katalonya özerk yönetiminin başkanı artur mas, anayasa mahkemesi'nin durdurma kararına rağmen katalonya'da gerçekleştirilen bağımsızlık yanlısı gayriresmi halkoylamasına ilişkin "artık siyasi geleceğimize karar verme olgunluğuna sahibiz" dedi. 

mas yaptığı açıklamada, "bu halkoylamasını gerçekleştirme şartlarımız ve 2 milyondan fazla katalan'ın oy kullanması göz önünde tutulduğunda, bugün tam bir başarı sağlanmıştır" ifadesini kullandı.

"birlikte yürüdüğümüz zaman daha iyi ve daha fazla ilerliyoruz. bu gelecek günler, haftalar ve aylar için önemli bir mesajdır'' değerlendirmesinde bulunan mas, ''9 kasım'ın unutulmaz bir tarih olarak kalacağını ama bunun daha iyi bir katalonya'yı inşa etmeye yaraması" gerektiğini bildirdi. 

katalanca, ispanyolca, ingilizce ve fransızca dillerinde ayrı ayrı konuşmalar yapan mas, halkoylamasına katılan 2 milyondan fazla katalan'ın "demokrasi dersi verdiğini" savundu. 

mas, katalonya'nın "herkesin yararına olan ve kimseye zarar vermeyen bir şekilde ispanyol devleti ile anlaşarak yasal olarak bir referandum yapmak istediğini ve bu yolda çalışmaya devam edeceğini" kaydederek, "bu zamana kadar toleranssız ve miyop ispanyol hükümeti ile olan ilk ilişkilerimizden üzüntü duyuyoruz. sorunları çözmek için gerçekle yüzleşmelisiniz. madrid'in elinde önceden bir fırsat olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

ispanyol hükümetine iki mesaj vermek istediğini dile getiren mas sözlerine şöyle devam etti:

"katalonya bir kez daha çok açık bir şekilde kendi kendini yönetmek istediğini gösterdi. bu geçmişi olan bir düşüncedir ve halen yürürlüktedir. bu, daha güçlü ve birlik içinde bir avrupa düşüncesiyle bağdaşmaktadır. kendi kendimizi yönetmek istiyoruz ve kendi siyasi geleceğimize karar vermek istiyoruz. bunu barışçıl, demokratik ve özgür bir şekilde yapmak istiyoruz. çünkü ne ispanya'ya ne de kimseye karşıyız. biz her zaman ispanya'ya saygı ile baktık ama aynı saygıyı görmedik. ancak bugün demokratik olarak aynı saygıya layık olduğumuzu gördük. bu kez aynaya baktık ve ülke, toplum, halk olarak bu hoşumuza gitti."

artur mas, katalonya'nın iskoçya ve quebec'in izinden gitmek istediğini vurgulayıp, siyasi geleceklerine karar vermek için ispanyol devleti ile müzakere masasına oturmak istediklerini vurguladı.

öte yandan mas'ın ingilizce ve fransızca yaptığı konuşmalarda uluslararası topluma hitaben, "ispanyol devletinin duvarıyla karşılaşan katalan halkının siyasi geleceğini seçmesine yardım edin. katalan meselesini daha fazla uluslararasılaştırmalıyız. dışarıdan yardım istiyorum. çünkü zaman gelecek bu meseleyi ispanyol devletinin dışına taşıyacağız" demesi ve "yasal referandumu ispanyol devletinin şartları altında yapmak istediklerini" söylemesi dikkati çekti.

gelecek günlerde bugünkü halkoylamasının analizlerinin yapılacağını, katalonya'nın siyasi geleceğine karar verme sürecine hizmet etmeye hazır olduğunu anlatan mas, 11 kasım salı günü katalan hükümetinin bir toplantısı olacağını ve ardından basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı.

teknik direktör guardiola oy kullanmak için almanya'dan barcelona'ya geldi

Bayern Münih futbol takımının teknik direktörü Josep Guardiola, Almanya'dan özel uçakla Barcelona'ya gelerek oy kullandı. [Fotoğraf-AFP]

bu arada bağımsızlık yanlısı halkoylamasına katılmak için bayern münih futbol takımının teknik direktörü josep guardiola, almanya'dan özel uçakla barcelona'ya geldi. oyunu kullanan guardiola, "siyasetçiler oturmalı ve çoğunluğun sesini dinlemelidir. dört, beş kişi değil, farklı görüşlerde olan çok insan var. önemli bir adım atıldı. oy kullanmak için buraya gelmek beni heyecanlandırıyor. kolay olmadı ama işte buradayız" diye konuştu.

oylamaya barcelonalı futbolcular ve ünlü katalan sanatçılar da katıldı. güvenlik güçlerinin müdahale ihtimalinden dolayı tedirgin bir ortamda başlayan halkoylamasında sandık başına gelen bazı katalanların yakınlarına telefon ederek "gelebilirsiniz. her şey sakin. polis var ama korkulacak bir şey yok" dedikleri duyuldu. güvenlik için her seçim merkezi önünde iki katalan polisi bekletilse de şu ana kadar hiçbir müdahale olmadı.

katalonya'daki 947 belediyeden halk partisi'nin yönetimde olduğu beşinde seçim sandıkları açılmazken, buralarda bazı seçim merkezlerinin duvarlarına katalonya'nın bağımsızlığını savunan sembollerin çizildiği ve "faşistler" diye yazıldığı belirtildi. bazı yerlerde de oy kullanılmasının engellenmesi için seçim merkezlerinin kapılarına kilit takıldığı ya da silikon sıkıldığı ancak kapıların daha sonra açıldığı bildirildi.

ispanya: hiçbir demokratik değeri olmayan siyasi bir propaganda

ispanya adalet bakanı rafael catala, anayasa mahkemesi tarafından yasaklanmasına rağmen katalonya'da gerçekleştirilen bağımsızlık yanlısı gayriresmi halkoylaması için "hiçbir demokratik değeri olmayan siyasi bir propaganda" değerlendirmesinde bulundu.

katalonya'daki gayriresmi halk oylamasından dolayı soru almadan gazetecilere açıklama yapan adalet bakanı catala, katalonya'da dün yaşananları "kısır ve faydası olmayan bir hayal" olarak adlandırdı.

katalonya başkanı artur mas'ın, katalonya'daki siyasi partilerden ciu, erc, icv ve cup ile vardığı anlaşma gereği yapmak istediği "yasadışı halkoylamasını" anayasa mahkemesi'nin kararından dolayı gerçekleştiremediğini ve "kişisel siyasi başarısızlığını örtmek için bugünkü girişimin yapıldığını" savunan catala, ispanya devlet başsavcılığı'nın bugün katalonya'da suç unsuru taşıyan bir eylem olup olmadığını araştıracağını kaydetti.

ispanya adalet bakanı, katalonya'daki bağımsızlık yanlısı halkoylamasının "tarafsız olmadığını, tüm katalanlar için eşitliği garanti etmediğini", sadece "katalanları bölmeye ve katalonya'nın içinde ve dışında siyasi tansiyonu artırmaya yaradığını" ifade etti.

sandıkların toplatılması talepleri reddedildi

katalonya'da yerel polisin gayriresmi halkoylamasının yapıldığı tüm seçim merkezlerinin listesini savcılığa sunduğu açıklandı. ancak daha önceden polemik konusu yapıldığı gibi halkoylamasının yapıldığı okulların müdürleri veya bugün çalışan 40 bine yakın gönüllünün kimlikleriyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığı bildirildi.

barcelona'da halkoylaması karşıtı siyasi gruplar tarafından gün içinde mahkemeye çok sayıda suç duyurusunda bulunulsa da hakimler sandıkların toplatılması talebini reddetti. sadece barcelona'da bir hakim, demokrasi ve ilerici birlik partisi (upyd) tarafından, "yasaları çiğnediği, görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla katalonya başkanı artur mas'a karşı yapılan suç duyurusunu kabul etti.

katalonya'da ikametgâhı bulunan 16 yaşından büyükler gayriresmi halkoylamasına katılabildi. "katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan katalanlar, buna "evet" demeleri halinde, "bu devletin bağımsız olmasını istiyor musunuz?"  sorusuna yanıt verdi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;