2022 Dünya Kupası

Katar 2022 kararı gelecek yıl

FIFA Başkanı Sepp Blatter, Katar'daki 2022 Dünya Kupası'nın hangi mevsimde düzenleneceğine gelecek yıl karar vereceklerini açıkladı.

Sepp Blatter, Katar'ın Dünya Kupası'nı satın almadığını vurguladı. [AA]
fifa, kupanın yaz aylarından başka bir mevsime kaydırılmasıyla ilgili olarak bir komisyon kuracak. 
 
blatter, isviçre'nin zürih kentinde yapılan fifa icra kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, komisyonun değerlendirmesi sonrası bir karar vereceklerini söyledi.
 
fifa başkanı blatter, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "2014 dünya kupası'ndan önce karar vermeyeceğiz" dedi.
 
avrupa futbol federasyonları birliği'ne (uefa) üye 54 ülke federasyonu, sıcaklıklarının 50 dereceye ulaştığı yaz aylarında katar'da dünya kupası maçlarının oynanmaması gerektiği konusunda fikirbirliği içinde.
 
uefa başkanı michel platini'nin başını çektiği ve blatter'in de destek verdiği görüş, kupanın yaz ayları yerine kışın oynanması. blatter, fifa sağlık komisyonu'nun da aşırı sıcak ve nemli bir ortamda futbol maçlarının oynanmaması gerektiği yolunda rapor verdiğini söylemişti.
 
dünya kupası genelde ulusal liglerin sona ermesinin ardından yaz aylarında organize ediliyor. katar'ın aşırı sıcak ve nemli iklimi, kupanın kış mevisimden düzenlenmesini savunanların en güçlü dayanak noktası. 
 
katar 2022 yetkilileri, ultra-modern statlarda kusursuz soğutma sistemleri kullanarak bu olumsuzluğu ortadan kaldırma konusunda garanti veriyor. kupanın kışa veya başka bir mevsime kaydırılmasının kendileri için fark etmeyeceği vurgusunu da sık sık dile getiriyorlar. 
 
işçi hakları
 
sepp blatter, katar 2022 hazırlıkları sırasında  yabancı işçilerin haklarının ihlal edildiği iddiaları için, "fifa hiçbir ülkenin işçi haklarıyla ilgili yasalarına karışamaz ama görmezden de gelemez" dedi.
 
tesis inşaatlarında çalışan işçilerin haklarıyla ilgili sorumluluğun katar hükümetinde ve inşaat firmalarında olduğunu vurgulayan blatter, "bunu ancak katar halledebilir, bunun için de söz verdiler" diye konuştu.
 
blatter, "herhangi bir ülkede inşaat çalışmaları sırasında hayatını kaybedenler için çok üzgün olduğumu belirtmek isterim. hele bu ölümler dünya kupası ile ilgili olursa" ifadelerini kullandı.
 
ingiliz gazetesi the guardian'a göre 4 haziran ile 8 ağustos arasında toplam 44 nepalli işçinin, 2022 tesislerinin inşaat çalışmaları sırasında hayatını kaybetti, gerekli düzenlemeler yapılmazsa bu sayı kupa başlayana kadar 4 bini bulacak.
 
gazete, belgeler ve video görüntüleriyle desteklediği haberinde işçilerin en temel ihtiyaçlardan bile yoksun şekilde çalıştırıldığını belirtmişti.   
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;