Ortadoğu

Katar Emiri kabinesini açıkladı

İlk kez halka seslenen Şeyh Temim, Başbakanlığa Abdullah Al Tani'yi, Dışişleri Bakanlığına Halid El Atiye'yi atadı.

Katar Emiri Şeyh Temim, iktidarı devralmasının ardından ilk kez halka seslendi. [AFP]

katar'da iktidarı babasından devralan yeni emir şeyh temim bin hamad al tani ilk kez halka seslendi. emir, ülkesinin dış politikası ve ülkeler arası rolüne bağlı kalacağını söyledi.

emir şeyh temim, kabinede de değişikliğe gitti. yeni kabinede abdullah al tani başbakan ve içişleri bakanı oldu.

dışişleri bakanlığına halid el atiye getirildi. ekonomi ve ticaret bakanlığına ise al jazeera genel müdürü şeyh ahmed al tani atandı.

katar’da ülkeyi 18 yıldır yöneten 61 yaşındaki şeyh hamad al tani, salı günü yetkilerini  33 yaşındaki oğlu şeyh tamim’e devretmişti.

ekonomiye büyük katkı

katar ekonomisi, şeyh hamad döneminde büyük gelişme kaydetti. bu büyüme büyük ölçüde doğalgazdan kaynaklandı.

katar şu anda 25 trilyon metreküp doğalgaz rezerviyle dünyada dördünücü sırada. doğalgaz ihracatında ise dünya üçüncüsü. katar 1995 öncesinde neredeyse hiç doğalgaz üretemiyordu.

katar’ın dış politikada da rolü artıyor. şeyh hamad, sudan barışı için arabuluculuk yaptı. israil'in lübnan'ı vurduğu 2008'de yine devredeydi.

ekim 2012'de hamas'ın denetimindeki gazze'ye giden şeyh hamad bölgeye yatırım başlattı. katar emiri, afganistan barış görüşmelerinde de ön planda yer aldı.

katar, arap baharı’nda da öncü rol oynadı. mısır ve libya'da muhaliflere destek verdi. suriye'de de beşar esad rejimine karşı aktif bir politika izliyor.

katar'ın yeni lideri şeyh tamim'in de babasının politikalarını sürdürmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;