Ortadoğu

Katar Mısır ile barışıyor

Katar Emiri Al Tani ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın temsilcileri, aşılan KİK krizinin ardından, Mısır-Katar ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Kahire'de bir araya geldi.

Katar Emirliği'nden yapılan açıklamada, Mısır ve Katar'ın güvenliğinin birbirine bağlı olduğu vurgulandı. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, başkent kahire'de, katar emiri temim bin hamad al tani'nin özel temsilcisi şeyh muhammed bin abdurrahman al tani ve suudi arabistan kralı abdullah bin abdulaziz'in temsilcisi halid abdulaziz et-tuvicri'yi kabul etti.

ek riyad anlaşması'yla aşılan körfez işbirliği konseyi (kik) krizinin ardından, mısır-katar ilişkileri açısından önem taşıyan görüşme sonrasında mısır cumhurbaşkanlığı açıklama yaptı. açıklamada mısır'ın geçmişteki anlaşmazlıkların üzerine sünger çekmek ve arap halklarının hedeflerini gerçekleştirecek ortak vizyonla hareket etmek için çabaladığı belirtildi.

görüşmede ayrıca sisi'nin, özelde mısır-katar, genelde arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda suudi arabistan kralı abdullah'la hemfikir olduğunu ilettiği ifade edildi.

suudi arabistan resmi ajansı spa'da yer alan kraliyet açıklamasına göre, taraflar suudi arabistan kralı abdullah bin abdulaziz al suud'un, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve gerginliğin giderilmesi için başlattığı girişimi olumlu karşıladı.

katar emirliği'nden yapılan açıklamada da suudi arabistan kralı abdullah bin abdulaziz'in iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini amaçlayan girişiminin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. katar'ın mısır'la sağlam ilişkiler kurma yönünde isteğe sahip olduğu belirtildi.

mısır'daki darbe sonrası kriz

mısır'da 2013 temmuz'unda gerçekleşen darbenin ardından suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri ve bahreyn müslüman kardeşler'i desteklemekle suçladıkları katar'dan büyükelçilerini çekmişti. kik üyesi altı körfez ülkesinin, mısır ve diğer körfez ülkelerinde yasaklanan müslüman kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu.

9 aralık’ta katar'ın başkenti doha'da toplanan körfez işbirliği konseyi liderleri mısır cumhurbaşkanı abdülfettah sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.

suudi arabistan, bahreyn ve birleşik arap emirlikleri, katar'ın mısır politikasına tepki olarak doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar katar'a gönderme kararı aldı. diplomatik temsilciler geçen ay katar'a geri döndü.

kaynak:  anadolu ajansı ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;