Bilim-Teknoloji

'Katil meteorun' izi bulundu

Bilim insanları, Alberta eyaletinin güneyinde antik bir meteor çarpmasının geride bıraktığı yüzük şeklinde bir krater keşfetti. Kraterin genişliği 8 km olarak ölçüldü.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Çapı 8 kilometre olan dev krater

New York Şehrini yok edebilirdi

70 milyon yıl önce düştü

Antik kraterin haritası yüzük şeklinde bir yapı ortaya koydu. [Fotoğraf: University of Alberta]

alberta üniversitesi araştırma heyetinden doug schmitt, rutin haritalama çalışması yapan bir jeoloğun fark ettiği kraterin 50 ila 70 milyon yıl yaşında olduğunu açıkladı. jeolojist schmitt, meteor kraterinin, çarpışma sonrası 2 kilometre derinliğinde ve 8 kilometre genişliğinde bir delik oluşturduğunu belirtti.

schmitt, meteorun çarpması sonucu yaşanan patlamanın, şu ana kadar icat edilen en güçlü nükleer patlayıcıdan 200 kat daha güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve patlamayla bölgenin 200 kilometre yakınında yaşayan her şeyin birinci derece yanıkla yandığını söyledi. kraterin oluşumuna neden olan meteorun, new york şehri kadar bir alanı yok edebileceği ifade edildi.

schmitt, meteorun bugün çarpması halinde, çarpma noktasından 200 km ötedeki calgary şehrinin tamamen yok olacağını, 500 km ötedeki edmonton kentindeki tüm pencerelerin ise patlayacağını söyledi.

meteor kraterinin, bugüne kadar bulunanların en büyüğü olduğunu anlatan doug schmitt, kraterden, çağlar boyunca uğradığı erozyon sonuncunda çok az kalıntı kaldığını ve tamamının yer altında bulunduğunu kaydetti.

jeologlar, aradan geçen uzun zaman ve buzulların etkisiyle fazlasıyla bozulmuş olan kraterin bir meteor çarpmasıyla oluştuğu bilgisinin kesin olmadığını belirtti. ancak şu ana kadar elde edilen sismik ve jeolojik veriler, kraterin çok büyük olasılıkla ‘öldürücü bir meteordan’ kaynaklandığına işaret ediyor.

izlerine ilk olarak 2009 yılında ulaşılan kraterin, geride kalan 70 milyon yıllık sürede 1.5 km’lik yüzey alanının erozyona uğradığı anlaşıldı.

kaynak: aa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;