Kürt sorunu

'Katiller serbest, siyasiler içeride'

Ergenekon tutuklularının tahliye edilmesi ve KCK'lıların taleplerinin reddedilmesi Güneydoğu'da tepkiye neden oldu. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Kürtlerin yaşananlara öfke duyduğunu söyledi: "Canavarca hislerle toplu katliamlar yapan insanlar serbest bırakılırken, görüşlerini ifade edenler beş yıldır tutuklu."

Konular: Kürt sorunu, BDP, KCK

Haberin Öne Çıkanları

Ergenekon tahliyelerine tepki

KCK tutuklarına tahliye yok

Elçi: Kürtler karara öfkeli

Tahir Elçi, Diyarbakır Barosu olarak Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında HSYK'dan inceleme talebinde bulundukları açıkladı.

tutukluluk süresini beş yıla indiren yasa değişikliğinin ardından ergenekon davası’nda yaşanan tahliyeler, gözleri kck tutuklularına çevirmişti. diyarbakır’daki kck ana davasında tutuklu yargılanan 91 sanıktan 5'inin tahliye talebi 'pkk ve kck'nın hâlâ aktif olması nedeniyle sanıkların terör örgütüne katılma şüphesi' gerekçe gösterilerek reddedilmişti. bunun üzerine diyarbakır 6. ağır ceza mahkemesi’nde yargılanan 91 sanık tahliye talebini içeren dilekçelerini geri çekme kararı aldı.

al jazeera’ye konuşan güneydoğu’daki hukukçular ergenekon tahliyelerine tepki gösterdiler, kck tutuklularının tahliye talebinin reddedilmesinin ise hukuki olmadığını söylediler. aynı zamanda kck davasının avukatlarından olan diyarbakır barosu başkanı tahir elçi, kürtlerin yaşananlar karşısında büyük bir şaşkınlık içinde olduğunu söyledi: “açıkçası bu kavramı kullanmak istemiyorum ama öfke de duyuyorlar. toplumda infiale yol açıyor. malatya zirve katliamı sanıkları, danıştay saldırısı sanığı, her ne kadar faili meçhul cinayetlerden yargılanmamış olsalar da veli küçük, levent ersöz gibiler tahliye ediliyor. canavarca hislerle toplu katliamlar yapan insanlar serbest bırakılırken, görüşlerini ifade ettikleri için beş yıldır tutuklu olanlar ‘dağa çıkabilirler’ diye tahliye edilmiyor.

‘ameliyat oldu, nasıl dağa çıkacak’

müvekkillerinin karardan dolayı büyük bir şaşkınlık içinde olduklarını dile getiren tahir elçi, şunları söyledi: “diyarbakır’daki mahkemenin kararı hukuki argümana dayanmıyor. yüzlerce klasörden oluşan dosyayı getirip incelemeden, delilleri görmeden hatta hangi sanığın ne kadar süre tutuklu olduğunu bile anlamadan, ‘sanıkların delilleri değiştirebilecekleri ve dağa çıkabilecekleri’ şüphesiyle alınan karar hukuki olamaz. mahkemenin dağa çıkacağını söylediklerinden hüseyin yılmaz, kısa süre önce açık kalp ameliyatı geçirmiş bir müvekkilimizdir. bırakın dağa çıkmayı yürüyemez bile. mahkemenin, hukuki argümanlar yerine daha çok ayrımcı saiklerle; sanıklara duyduğu öfke ve husumetle böyle bir karar verdiğini anlıyoruz.”

‘kck tutukluları tahliye edilmeli’

karara tepki gösteren bir diğer hukukçu, şırnak barosu başkanı nuşirevan elçi. kararın kürtlerin adalet duygusunu rencide ettiğini dile getiren elçi, düzenlemenin tüm vatandaşlara eşit olarak uygulanması  gerektiğini belirtti. yapılan yanlıştan ve hatadan dönülmesi gerektiğini ifade eden nuşirevan elçi, “ergenekon’da yargılananlar anayasal sistemi yıkmaya çalışanlardır. kck’dan yargılananların ise zorlama bir yorumla içeriye atıldıklarına inanıyoruz. kimsenin evinde silah bulunmadı, hiçbiri silahlı eylemde bulunmamışlardır. barış sürecinin zedelenmemesi, insanların adalete az da olsa kalan güveninin yok olmaması için kck tutukluları tahliye edilmelidir. ergenekonculardan önce onlar tahliye edilmeliler” diye konuştu.  

beştaş: yargıçlar suç işlemiştir

bdp hukuk ve insan hakları komisyonu başkanı meral danış beştaş, kararın yasal, anayasal ve uluslararası hukuk açısından hiçbir karşılığının olmadığını dile getirdi. kck tutuklularının taleplerinin reddedilmesinin keyfi olduğunu söyleyen beştaş şu ifadeleri kullandı: “özel yetkili mahkemeler ve tmk ile yetkili mahkemeler kalktı ama maalesef tüm mahkemelerin bakışı değişmiyor. bu karar, kürtlere yönelik siyasi perspektifin, ayrımcılığın arka planında oluşan bir karar olarak karşımıza çıkıyor. bu kararın dosyayla, dosyadaki iddialarla, yaşamla hiçbir ilgisi yok. yargıçlar bu dosyayı okumamış, incelememişler. iki günlük kısa sürede bu kararı vermişler. aslında keyfi davranarak suç işleyenler yargıçlardır.

Tutuklu aileleri tepkili

oğlu deniz zarakolu halen silivri'de cezaevinde olan, kendisi de aynı dava kapsamında yargılanan ragıp zarakolu, kck davasında yargılananların hâlâ içeride tutulmasının kabul edilebilir olmadığını söyledi. halihazırda hapiste olan kişilerin siyasal faaliyetlerinden, politik görüşlerinden dolayı tutuklandıklarını hatırlatan ragıp zarakolu, türkiye’nin içinden geçtiği sürece dikkat çekti ve şunları söyledi: “görünen o ki erdoğan’ın cemaat ile ittifakı bitti, tabloya baktığımızda erdoğan yeni ittifakını ergenekon çevreleriyle kuruyor, tahliyeler bunu gösteriyor. ergenekon zihniyetinin serbest bırakılması bu tür suçların yeniden işlenmesine cesaret verebilir.

ensarioğlu: vicdanen çok rahatsızım 

ak parti diyarbakır büyükşehir belediye başkan adayı galip ensarioğlu, tahliyelerden dolayı vicdanen çok rahatsız olduğunu söyledi. uzun tutukluluk süresinin kısaltılmasının hukuki açıdan bir gereklilik olduğunu, kamu vicdanının rahatsız olmaması için adaletin gecikmemesi gerektiğini ifade eden ensarioğlu, söz ergenekon tahliyelerine gelince şu şerhi koydu: "bunların çok masum olduğuna inanmayan biriyim. bu katillerin, bu toplumu katledenlerin kaos yaratmak için neler yaptıklarını biliyorum. yargıçların mutlaka daha pratik davranması lazım.”

akp'li ensarioğlu "ben başından beri, siyasetçilerin, belediye başkanlarının bu dava kapsamında yakalanmasını içime sindiremedim. kck davasıyla birleştirilmesinin de bir planın parçası olduğu kanaatindeydim. çözüm sürecini tıkamak, türkiye'yi kaos ortamına sürüklemek için bu siyasetçileri tutukladılar" diye konuştu.  

demirtaş tepki göstermişti

bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş da yaşananlara 11 mart’taki ağrı mitinginde sert tepki göstermişti: “katiller çıkıyor, kürt siyasetçiler içeride. içeri atarken hukuksuzluk yaptılar, adaletsizlik yaptılar. şimdi de aynı şeyi yapıyorlar. hangi özgürlük kanunu çıkarsa çıksın altında görünmez bir yazı var: kürt'e uygulanmaz.”

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;