Eğitim

Katlamalı harca geçici durdurma

Üniversiteyi uzatan öğrencilerden alınan katlamalı harç uygulaması Şubat sonuna kadar durduruldu.Tepki çeken uygulamayı YÖK Başbakan Davutoğlu'na iletmişti. Başbakanlıkta sorunun çözümü için çalışmalar sürüyor.

Konular: Türkiye
Türkiye genelinde üniversiteliler eylemlerle katlamalı harcı protesto ediyor. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk]
kasım 2014’te resmi gazete'de yayımlanan değişiklikle üniversiteyi uzatan ve bir dersi üç kereden fazla alanlar için  ‘katlamalı harç’ sistemi getirildi. sistem bahar yarıyılı için uygulanmaya başlanmıştı.
buna göre üniversitede bir dersi üçüncü kez veya daha fazla alan öğrenciler o ders için, üniversiteyi uzatan öğrenciler ise her ders için yüzde 50, yüzde 100, yüzde 300 katlamalı olarak katkı payı ve öğrenim ücreti ödüyor. ücret, alınan ders sayısına ve bölüme göre değişmekle birlikte genelde bin 500 tl ile 3 bin tl arasında değişiyor. üniversitelilerin hesaplarına göre uzaktan öğretim ile mühendislik okuyan bir öğrenci için harç 7 bin tl’yi buluyor.
öğrencilerin itiraz ettiği uygulamayı yök, milli eğitim bakanı nabi avcı ve başbakan ahmet davutoğlu’na ilettiklerini  açıklamıştı. yapılan yazılı açıklamada “bu görüşmede konu müzakere edildi ve kendileri sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatılması talimatını verdiler. çok kısa bir süre içerisinde bu konuda gelişme kaydedileceğini umuyoruz” denmişti.   
başbakanlığın çalışması bekleniyor
yök, başbakanlığın başlattığı çalışma sürerken, şubat ayı sonuna kadar katlamalı harcın alınmaması yönünde üniversitelere yazı gönderdi. öğrenciler, başbakanlığın konuyla ilgili yapacağı çalışmanın sonucunu bekliyor. 
 
 
 
kaynak: al jazeera 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;