Türkiye

Kazada pilot kusurlu

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Konya'da iki askerin şehit olduğu F-4 kazasının pilotaj hatasından kaynaklandığını söyledi.

Konular: Türkiye

milli savunma bakanı ismet yılmaz, akp grup toplantısı öncesi pazartesi günü bakanlar kurulu'nda f-4'lerle ilgili askerin sunumuna ilişkin soruları yanıtladı. yılmaz, ilk belirlemelere göre konya'daki uçak kazasının pilotaj hatasından kaynaklandığı, teknik bir hata olmadığını söyledi.yılmaz  "inceleme yapılıyor. verilen sunumda, kazaların yaklaşık dörtte üçünün, yüzde 75'inin pilotaj hatasından kaynaklandığı iddia edildi." dedi: 

"rapor tamamlanmadı. hava kuvvetleri komutanı ve teknik ekibin söylediğini aktarıyorum, dışarıdaki bir kimsenin değil... dışarıda konuşan hiç kimsenin, hava kuvvetleri komutanı'ndan veya onların teknik personelinden bu uçakları daha iyi bildiği söylenemez. bilenler diyor ki (burada pilotaj hatası var, teknik bir hata yok)" 

yılmaz, bir gazetecinin, "arka arkaya pilotaj hatasının gelmesi biraz tabi..." sözlerine karşılık, "bazen tesadüf oluyor" dedi.

ismet yılmaz, f-4 uçaklarının türkiye'ye üstünlük imkanı tanıdığını söyledi. yılmaz, f-4'lerde yaşanan sıkıntının f-35 alımını etkileyip etkilemeyeceği sorusunu yanıtladı: 

 

"f-4'lerle ilgili yaşanan sıkıntı f-35 alımını etkileyecek mi?" sorusuna yılmaz, "hayır, hayır. biz biliyorsunuz f-35'lerin 6 tanesinin siparişini vermiştik. bundan sonra onlar geldikçe bunlar çıkacak. f-4 uçakları ile 2020'ye kadar devam edilecek. keşif uçaklarının zaten çok az bir sayısı kalmıştı, servisten çıkarılıyor" 

ardarda yaşanan f-4 kazaları

konya'nın karatay ilçesi ortakonak mahallesi yakınlarında 5 mart tarihinde düşen uçakta kurmay yüzbaşı pilot mustafa tanış ile kurmay yüzbaşı pilot mustafa delikanlı şehit oldu. genelkurmay başkanlığı planlı eğitim uçuşu için kalkan f-4e 2020 uçağının, konya atış sahası'nda kaza kırıma uğradığını açıkladı.

bu kazadan 10 gün önce de malatya'da konuşlu 7'nci ana jet üssü'nden planlı gece uçuş eğitimi için kalkan 2 rf-4e keşif uçağı ile radar irtibatı kesilmiş 4 pilot şehit olmuştu. genelkurmay başkanlığı yapılan ilk incelemede "uçakların herhangi bir dış etkiye maruz kalmadığı, havada çarpışmadığı, ancak irtifalarının uçtukları bölge için daha önceden tespit edilmiş emniyetli uçuş irtifasının altında kaldığı" değerlendirmesini kamuoyuyla paylaşmıştı. 

ardarda yaşanan kazaların ardından f-4 uçaklarının güvenliği tartışması başladı. 

başbakan ahmet davutoğlu başbakan konya'daki kazanın ardından "kazaların sebeplerini inceleyeceğiz, gerektiğinde f-4'ler tümüyle bu eğitim faaliyetlerinin dışında tutulabilir. türkiye'ye döner dönmez bu konuda genelkurmay başkanımızdan tekrar detaylı bir brifing alıp, gerekli adımları atarız.'' 

cumhurbaşkanlığı sarayı'nda pazartesi günü toplanan bakanlar kurulu'nda da hava kuvvetleri komutanı f-4'lerle ilgili bir brifing sundu. konya'daki kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığı kabineyle de paylaşıldı. 

kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;